Koronavírus: étkezéshez való maszkot fejlesztettek

Aki igazán figyel maga és mások egészségére, az a járvány miatt védőmaszkot hord, még akkor is, ha néhány tevékenység nehezen valósítható meg így, például ilyen az evés is. Izraeli feltalálók azonban találtak erre egy megoldást: nyitható szájmaszkot alkottak.

A koronavírus-járvány elég nagy méreteket öltött Európában: a 10 legérintettebb ország közül 7 Európában található. A fertőzési ütem lassulása miatt azonban már egyre több helyen enyhítenek a szigorú korlátozásokon. Részletek itt.

A távirányítható szájmaszk úgy viselkedik, mint a népszerű Pac-Man videojáték kis sárga feje, amely lenyeli az elé kerülő pontokat. A távirányítás úgy működik, mint egy kerékpár kézifékje, egy kar megnyomásával kinyílik a szájmaszk, hogy utat engedjen az ételnek. "A maszk mechanikusan, kézi távirányítással vagy automatikusan fog működni, utóbbi esetben akkor nyílik, ha az evőeszköz közelít hozzá" - magyarázta kedden egy Tel-Aviv közelében tartott bemutatón Asaf Gitelis, az Avtipus Patents and Inventions alelnöke.

A találmány lehetővé teszi, hogy biztonságosan egyen-igyon az ember mások társaságában egy étteremben, és közben az egészségére is vigyázhasson. Bár azért kérdéses, hogy a gyakorlatban mennyire lehet kényelmes falatonként kinyitogatni a maszkot. A vállalat, amely már levédette a találmányt, a következő hónapokban akarja elkezdeni a maszkok gyártását. Előreláthatólag 3-10 sékel (280-900 forint) lesz az ára.

Sok családot elválasztott a koronavírus-járvány. A 7 éves Ruby például hosszú idő után most ölelhette át újra egészségügyben dolgozó édesanyját. A megható felvételt az nlc.hu cikkében nézheti meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: