Koronavírus: erre figyelmeztet a vezető háziorvos

Légúti tünetek esetén ne személyesen keressük fel az orvost, inkább telefonáljunk neki, így elkerülhető a váróhelyeken történő fertőzés Békássy Szabolcs vezető háziorvos szerint. A szakember azt mondja, rengeteg a beteg, szinte teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma.

Szignifikánsan megnőtt január első napjaiban a légúti tünetekkel a háziorvosokhoz forduló betegek száma, ez pedig azt mutatja, hogy szinte teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma - idézi az Infostart Békássy Szabolcsot, a Háziorvosok Online Szervezetének elnökét, országos kollegiális szakmai vezető háziorvost. A szakember úgy vélekedik, mindezt az omikron variáns gyors, robbanásszerű terjedése magyarázza.

Koronavírus: nem hordott maszkot, börtönbe zártak egy idős nőt.

Omikron: enyhébb, náthaszerű tünetek

Békássy arról is beszélt, hogy egyre nehezebb a praxisok dolga a differenciált diagnosztika tekintetében is. "A védőoltásoknak köszönhetően azért azt tapasztaljuk, hogy az omikron variáns esetében sokkal enyhébbek a tünetek, szinte náthaszerűek, illetve torokfájásra panaszkodnak a pácienseink. Azt is látjuk, illetve a Nyugat-Európából érkező hírekből is tapasztaljuk, hogy itt van az influenzajárvány is" - mutatott rá.

Békássy Szabolcs felhívta továbbá a figyelmet, hogy ha légúti tüneteket tapasztalunk, ne személyesen keressük fel a háziorvost, hanem telefonon vagy egyéb csatornákon keresztül. Mint hangsúlyozta, így elkerülhető a váróhelyeken történő fertőzés.

Tavaly átlagosan 18 percenként meghalt valaki a COVID-19 miatt Magyarországon. Ausztriában eközben negyedennyien haltak bele a vírus szövődményeibe.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: