Koronavírus: ennyire elterjedt itthon az omikron

Magyarországon már az új koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron variáns okozza. Ez a mutáció rendkívül fertőzőképes, azonban a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Robbanásszerű hullámot okozhat az omikron .

Azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik még nem kapták meg a védőoltást, hiszen minden koronavírus elleni vakcina növeli a szervezet immunválaszát, így a védelmet is - mondta Müller Cecília a kormány közösségi oldalán közzétett videóban . A szakember azt javasolta, hogy minden 12 évesnél idősebb ember kérje a védőoltás harmadik adagját, ha a második dózis beadása óta már legalább négy hónap eltelt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Koronavírus elleni oltóanyagot készít elő egy asszisztens.Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Januárban minden héten oltási akciót tartanak

Mindenki kérheti a COVID-19 elleni oltást a januári akciónapokon - emlékeztetett Müller. Minden csütörtökön, pénteken és szombaton előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet oltáshoz jutni az oltóhelyeken, valamint a háziorvosoknál az előre megjelölt szombati napokon.

A betegség nem ad elég védelmet

Akik átestek a betegségen, azok ugyan szereztek már valamilyen fokú védettséget, de ez a védettség rövid ideig tart és nem elégséges. "Aki oltatlan, de átesett a betegségen, az ő számukra is a védőoltás jelenti a védelmet" - fogalmazott a tisztifőorvos.

A csecsemők valószínűleg nem fertőződnek meg koronavírussal szoptatás közben - állítják amerikai kutatók.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)