Koronavírus: egyre lazábban védekeznek a magyarok

Bátrabban közlekedünk és találkozunk másokkal, továbbá kevesebbszer mosunk kezet, de gyakrabban hordunk arcmaszkot - derült ki az Ipsos legfrissebb, a hazai felnőtt lakosság véleményét reprezentáló országos felméréséből.

Ahogy arról a Házipatika.com is naponta beszámol, Magyarországon mostanra jelentősen csökkent az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, továbbá szerencsére a COVID-19 következtében elhunytak is kevesebben vannak. Ennek köszönhetően az elmúlt hetekben fokozatosan elkezdték feloldani a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásokat. De vajon mennyire mertünk lazítani a hétköznapi óvintézkedések terén? Ezt vizsgálta az Ipsos legújabb, online végzett kutatásában, amelyben 1000 felnőttet kérdeztek meg.

Ipsos felmérés, 2020.06. Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? Forrás: ipsos.com

Az eredmények alapján elmondható, hogy összességében a korlátozások enyhítése az ország lakosságának viselkedésén is érezteti hatását. Bár a személyes kontaktust, a kézfogást, a tömegközlekedési eszközökön való utazást a többség továbbra is kerüli, azért csökken ennek aránya. Afertőzésellen egyre ritkábban védekezünk kézmosással és fertőtlenítéssel, ezzel szemben inkább az arcmaszkok viselésében látjuk a megoldást. Különösen Budapesten hordanak sokan védőmaszkot (87 százalék). A gyógymód megtalálásával kapcsolatban optimisták a magyarok: az áprilisi 62 százalék helyett mostanra 70 százalék biztos benne, hogy a gyógyszeripari társaságok hamarosan kifejlesztik a SARS-CoV-2 vírus elleni vakcinát.

Nem érezzük olyan súlyosnak a járványt

A válaszadók többsége enyhébbnek érzi a járvány súlyosságát, mint amit a média sugall: míg áprilisban a megkérdezettek harmada (33 százalék), június elején már több mint fele (54 százalék) nyilatkozott úgy, hogy a hazai média eltúlozza a pandémia veszélyét. Ugyanakkor 88 százalékuk válaszolta azt, hogy véleménye szerint a koronavírus-járványnak tartós hatása lesz a világgazdaságra.

Mennyire tekinti megbízható forrásoknak az alábbiakat a koronavírussal kapcsolatos információkat tekintve? Mennyire tekinti megbízható forrásoknak az alábbiakat a koronavírussal kapcsolatos információkat tekintve? Forrás: ipsos.com

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a lakosság bizalma fokozatosan csökken a kormányzati szervekkel, a helyi vagy nemzetközi hatóságokkal, valamint a televíziós hírekkel szemben. Ezzel egyidejűleg azonban a közösségi médiában elérhető koronavírussal kapcsolatos tartalmakat egyre hitelesebbnek ítéljük meg. A legmegbízhatóbb információforrásnak azonban még mindig a tudósokat, virológusokat, valamint a WHO-t tartjuk. A közösségi oldalak valamint a televízió bizalmi indexe egyedül a legfeljebb szakmunkás képesítéssel rendelkezők körében magasabb.

Kevesebben dolgoznak otthonról

A korlátozások enyhítésével párhuzamosan az otthoni munkavégzés aránya is csökkent. A válaszadók 53,8 százaléka mondta, hogy bejár a munkahelyére, míg májusban ez a szám csupán 36,1 százalék volt.

A járvány következtében állásukat ideiglenesen vagy tartósan elvesztő aktív munkavállalók aránya a legfrissebb becslés szerint 7 százalék, azaz meghaladja a 330.000 főt. A március óta tartó leépítések a női munkavállalókat nagyobb mértékben sújtják, 9,3 százalék adta ezt a választ, míg a férfiaknál 5,2 százalék.

Repülők, vonatok, autóbuszok - Mivel utazzunk vakációzni a járvány első hulláma után? Erre a kérdésre kereste a választ az nlc.hu.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció