Koronavírus: eddig ennyi pedagógus halt bele itthon

Nagyjából 140 pedagógus vesztette eddig életét Magyarországon a koronavírus-fertőzéshez köthetően. Az oktatási intézményekben jelenleg - a negyedik hullám felfelé ívelő szakaszában - nincs érvényben semmilyen általánosan kötelező intézkedés, ám egyre több intézményvezető dönt saját hatáskörben a szigorítások mellett.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma idején sok helyen, például az oktatási intézményekben is kötelező volt a maszkhasználat, reggelente pedig megmérték minden tanuló és pedagógus testhőmérsékletét a belépés előtt. Most, a negyedik hullám felfelé ívelő szakaszában azonban egyelőre semmilyen hasonló szabályt nem vezettek be egységesen, az intézkedésekről jelenleg saját hatáskörben az intézményvezetők dönthetnek. A fővárosi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban ajánlott, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum budai technikumában pedig kötelező maszkot hordani, de ezeken kívül is egyre több helyen szigorítanak a járványügyi szabályokon - mutatott rá az RTL Klub híradója.

A kórházban kezeltek maximum 10 százaléka van beoltva az új koronavírus ellen, lélegeztetőgépre azonban kizárólag oltatlanok kerülnek - közölte egy szerb szakértő. A román ügyvivő egészségügyi miniszter pedig arra figyelmeztetett, hogy előbb-utóbb mindenki védetté válik, ám az oltás sokkal jobb és veszélytelenebb módszer, mint a megfertőződés.

Fontos, hogy megmaradjon a jelenléti oktatás

Minden megelőző intézkedés fontos, ami segíti a jelenléti oktatás fenntartását - véli az Az Adom Diákmozgalom. Szóvivőjük, Schermann Fruzsina arról számolt be a híradónak, hogy a korábban bevezetett online oktatásnak számos hátránya volt. A legnagyobb gondot az okozta, hogy technikai hiányosságok miatt országosan a diákok egyötöde teljesen kiszorult az online oktatásból, de bizonyos régiókban, például Borsodban ez akár a tanulók harmadát is érinthette.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus magyar áldozatok
Egyre több intézményben szigorítanak a járványügyi szabályokon.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

140 pedagógus halt meg eddig a járvány miatt

A Pedagógusok Szakszervezetének tudomása szerint a koronavírus-fertőzés következtében eddig 140 pedagógus vesztette életét, hivatalos adatok azonban csak a 2020 szeptember 1-je és december 31-e közötti időszakról vannak: ezekből az derül ki, hogy a járvány ezen szakaszában 108 pedagógus hunyt el. A szakszervezet már benyújtotta a közérdekű adatigénylését az ezt követő időszakkal kapcsolatban is, választ azonban még nem kaptak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet ügyvivője, Nagy Erzsébet pedig arról beszélt az RTL-nek, hogy az ő információik szerint a kollégák közül rengetegen megfertőződtek, és sajnos folyamatosan kapnak híreket halálesetekről is.

A híradó megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezzel kapcsolatban azt reagálta, nem vezetnek statisztikát az elhunytak foglalkozásáról, a szigorítások tervezéséről szóló kérdésre pedig azt válaszolták, hogy "már az oltás a legerősebb védelem a vírus ellen". Ezzel egyébként Zacher Gábor, mentőorvos, sürgősségi szakorvos is egyetért. Véleménye szerint azonban sokkal többen oltatnák be magukat, ha közzétennék az adatokat arról, hogy a kórházban kezelt COVID-19 -betegek hány százaléka oltott. Tapasztalatai alapján arról számolt be, hogy az intenzív osztályon kezeltek között 6-7 betegre jut egy olyan, aki már mindkét oltását megkapta.

A szakember szerint ugyanakkor az is hiba, hogy az országban nem kötelező a maszkhasználat. Ez egybecseng a Magyar Tudomány Akadémia álláspontjával . A közelmúltban közzétett javaslatukban azt írták, zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot, illetve amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól.

Magyarországon jut a második legtöbb COVID-19-hez köthető haláleset egymillió lakosra vetítve. Zacher Gábor mentőorvos szerint azért halnak meg ennyien a koronavírus-járvány következtében, mert nagyon rossz a magyar lakosság általános egészségi állapota.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Nagy baj lehet a gyermekkori nassolásokból

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra