Koronavírus: a véltnél korábban kezdett pusztítani Amerikában

Frissítették az amerikai egészségügyi hatóságok az ország első COVID-19 miatti halálozásának dátumát.

Korábban úgy tudták, hogy az első amerikai, COVID-19-hez köthető haláleset 2020. február 6-án történt a kaliforniai San Joséban. Egy új szakvélemény szerint azonban már tavaly január 9-én elhunyt egy kansasi beteg a koronavírus-fertőzés következményeként.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Már tavaly január 9-én elhunyt egy kansasi beteg. Fotó: illusztráció, Getty Images

Másfél évvel a halála után jöttek rá a valódi okra

Dolgozók és betegek is megfertőződtek az új típusú koronavírussal a fővárosi Szent János Kórház sebészeti osztályán. A történtek miatt felvételi zárlatot rendeltek el.

A 78 éves Lovell Brown hetekkel az előtt halt meg, hogy az első igazolt, az új típusú koronavírushoz köthető megbetegedést azonosították volna az Egyesült Államokban. Brown halotti bizonyítványán eredetileg stroke-ot és krónikus tüdőbetegséget jelöltek meg a halál okaként, 2021. májusában azonban frissítették az okmányt, és COVID-19-es tüdőgyulladásra javították a halálokot. Ezzel Brown esete lett az első dokumentált COVID-19 miatti halálozás az Egyesült Államokban. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) hivatalos oldala szerint egyébként 19 haláleset is történt 2020 januárjában az új típusú koronavírussal összefüggésben, Browné volt az első.

Ilyen tünetei voltak az áldozatnak

Nem tudni, pontosan milyen bizonyítékok alapján jelölték meg a COVID-19-et halálokként. A család csak a héten értesült a változásról, bár már rég gyanították, hogy rokonuk a koronavírus okozta betegségben halt meg. Állítólag Brown a halála előtt fejfájást, lázat, hasmenést és testszerte jelentkező fájdalmat tapasztalt. 2019 karácsonyakor a család emlékei szerint azt mondta, kedvenc ételeinek nem érzi az ízét. Ahogy levegőért kezdett kapkodni, kórházba vitték. Egy hetet töltött az intenzív osztályon, mielőtt meghalt.

Csaknem 90 olyan fertőződést regisztráltak Peruban, amelyet az új típusú koronavírus jelentősen mutálódott mű variánsa okozott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső