Koronavírus: 6. hullámra is készülnünk kellene?

Több szakértő is bízik abban, hogy hamarosan lecseng a koronavírus-járvány ötödik hulláma Magyarországon. Ennek pontos idejét viszont nehéz megmondani, ahogy azt is, hogy ősszel vajon meg kell-e küzdenünk egy újabb hullámmal.

Magyarországon jelenleg a koronavírus-járvány ötödik hulláma zajlik, amely a várakozások szerint hamarosan lecsenghet. Ám abban, hogy ez pontosan mikor következhet be, még a szakértők között sincs teljes egyetértés - derült ki az ATV Híradó riportjából.

maszkot viselő egészségügyi dolgozó
Az ötödik hullám lecsengése után sem biztos, hogy megnyugodhatunk.Fotó: Getty Images

Nyárig is megmaradhat a járvány intenzitása

Szokás szerint ezen a héten is megosztotta a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A friss eredmények alapján elmondható, hogy az új típusú koronavírus szennyvízből kimutatható mennyiségének heteken át tartó növekedése 2022 ötödik hetében megtorpant. Ez a stagnáló tendencia jó jel lehet, ugyanis ha valóban bejött a szakemberek előrejelzése, és elértük az ötödik hullám csúcsát, akkor hamarosan jöhet a csökkenés.

Koronavírus: Rusvai Miklós erre számít ősszel.

A témával kapcsolatban Rusvai Miklós virológus azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy fellélegezni csak akkor lehet majd, ha a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma is csökkenésnek indul. A szakember szerint ráadásul a járványgörbe ellaposodása ellenére egészen nyárig magas számok várhatóak. "Nyárig hosszú idő van, akár újabb variáns is megjelenhet" - mutatott rá.

Jön a következő felvonás?

Jakab Ferenc virológus professzor szerint az ötödik járványhullám hamarosan lecseng, és egyelőre bizonytalan, hogy jön-e újabb. "A hatodik hullám szintén nem megjósolható. Úgy gondolom, hogy egy jól átvészelhető, nyugodt tavaszi és nyári periódus után, a következő őszi és téli szezonban látjuk majd meg, hogy visszatér-e a vírus, milyen intenzitással, milyen variánssal és milyen esetszámokkal" - magyarázta.

"Féltem, hogy elkapom a vírust a munkahelyemen" - A HáziPatika.com több ágazat dolgozóival is beszélt az elmúlt két év tapasztalatairól.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: