Koronavírus-oltás: a szívre is hatással van

Amerikai kutatók vizsgálták az mRNS-vakcinák beadatása után jelentkező fiziológiás oltási reakciókat, és azt találták, hogy ezek az oltóanyagok átmenetileg megemelhetik a nyugalmi pulzusszámot. Különösen a fiatalabbak körében volt gyakori ez a reakció.

A koronavírus elleni oltókampányok indulása óta egyre több gyakorlati tapasztalatot gyűjtenek a szakemberek a vakcinák beadatása után jelentkező esetleges oltási reakciókról. Az oltóanyag típusától függetlenül számos lehetséges tünetet jelentkezhet a vakcinák első és második dózisa után, ezekről korábban a Házipatika.com-on is beszámoltunk már. Sőt, akadnak olyan szimptómák is, melyek előfordulását egy bizonyos típusú oltóanyaggal kapcsolatosan figyelték meg, ilyen például a Moderna-vakcina után jelentkező kör alakú bőrpír az oltás helye körül.

Bajt jelez, ha nincs mellékhatása az oltásnak? A COVID-19 elleni oltási kampány kapcsán gyakran elhangzik, hogy a vakcinák beadását követő mellékhatások jellemzően csupán azt jelzik, beindult az immunválasz, azaz az oltóanyag működik. Kell-e azonban aggódnunk az oltás hatékonyságát illetően, ha egyáltalán nem tapasztalunk mellékhatásokat? Kattintson, és kiderül!

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy ezek a tünetek teljesen ártalmatlanok, csupán átmenetileg állnak fent, és azt jelzik, hogy az oltóanyag aktiválta a szervezet védekező rendszerét, vagyis azimmunrendszermunkába kezdett, hogy kialakítsa a szükséges védettséget. Amerikai kutatók nemrégiben egy újabb lehetséges oltási reakciót figyeltek meg azoknál a felnőtteknél, akiket az mRNS-alapú vakcinák (ilyen a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyaga) valamelyikével oltottak be.

koronavírus COVID-19 oltás vakcina oltóanyag Moderna szívverés pulzus
A 40 év alattiak az mRNS-vakcinák beadatása után átmeneti pulzusemelkedést tapasztalhatnak.Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Ahogy az a News Medical portál cikkében olvasható, Giogiro Quer és Matteo Gadaleta, a kaliforniai Scripps Research Translational Institute munkatársai vizsgálták az mRNS-alapú oltóanyagok által kiváltott fiziológiás reakciókat, amikor rábukkantak az új tünetre. A beoltottak okosórái által rögzített adatok ugyanis kimutatták, hogy az oltás után többeknél megnövekedett a nyugalmi pulzusszám, különösen azoknál, akik 40 évnél fiatalabbak voltak, vagy a Moderna oltóanyagával vakcinálták őket.

Átmenetileg nő a pulzusszám

A jelenleg tudományos felülvizsgálatra váró tanulmány elkészítése során a kutatócsapat több mint 4 ezer amerikai állampolgártól gyűjtött be adatokat egy okostelefonos alkalmazáson keresztül, amik a felhasználók által viselt okosórák által gyűjtött adatokat (beleértve a pulzusszámot, az alvási szokásokat és egyéb fiziológiás funkciókat) tárolták. A résztvevők mindegyike legalább egy dózist kapott a Pfizer vagy a Moderna koronavírus elleni oltóanyagából, ezt követően a szakértők három korcsoportra (40 év alattiak, 40-60 év közöttiek és 60 év felettiek) osztva vizsgálták a tőlük származó adatokat, különös tekintettel a nyugalmi pulzusra. Az elemzést követően megállapították, hogy a résztvevők nyugalmi pulzusa átlagosan 1,5 szívveréssel növekedett, ez az első adag vakcina beadása után 4 napig, a második dózist követően pedig 6 napig volt megfigyelhető. Ezután az alanyok nyugalmi pulzusa visszatért a megszokott értékekre.

Fiatalabbaknál gyakoribb ez a reakció

A kutatás során nemi különbségekre nem derült fény, de a vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az életkor alapján nagyobb eltérések is megfigyelhetőek voltak az oltottaknál.

A legjelentősebb hatást a pulzusszám növekedést tekintve a 40 év alatti korosztálynál mérték, összességében pedig a második dózis beadatását követően a 60 év alattiaknál nagyobb arányban emelkedett a nyugalmi pulzus, mint az idősebb korosztályoknál. A koronavírus-fertőzésen korábban átesetteknél is gyakoribb volt a pulzus megemelkedése, igaz, csak az első adag oltást követően. Emellett a kutatók azt is megfigyelték, hogy a Pfizerhez képest a Moderna oltóanyagával beoltottaknál is erőteljesebben jelentkezett ez a hatás.

Az egyéb fiziológiás adatokat tekintve az aktivitás és az alvási szokások terén volt mérhető elváltozás, az első dózis vakcinát követő egy napban az oltottak jellemzően kevesebbet mozogtak és többet aludtak. A szakértők szerint a tanulmány részletes adatokkal szolgál az mRNS-vakcinák által kiváltott fiziológiás tünetekről. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az okosórák használói között nagy demográfiai eltérések lehetnek, ezért az adatok az idősebb korosztályra nézve torzíthatnak.

Egypetéjű ikerpár mesélt arról, mennyire másképp élték meg a koronavírus-fertőzést, egy virológus pedig elmagyarázza, vajon miért lehetséges mindez. Ha érdekli a téma, ide kattintva elolvashatja erről szóló cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)