Influenza: ismét emelkedett a betegek száma

Csaknem 24 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten. Az egyik kórházban már látogatási tilalmat is bevezettek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) jelentése szerint az év harmadik hetében több mint 185 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 800 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek 35 százaléka gyerek, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüli.

influenza, nátha, RSV, koronavírius, vakcina, oltás, oltóanyag, járvány, influenzajárvány
Egyre több a beteg a fiatal korosztályból is. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Január 16. és 22. között tíz közigazgatási területen nőtt, hatban csökkent, míg négy területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Győr-Moson-Sopron és Békés vármegyében volt, a legkevesebb pedig Vas és Bács-Kiskun vármegyében. 

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egyetlen jelentés érkezett, egy Komárom-Esztergom vármegyei óvodából, ahol három levett minta mindegyikében az RSV-t igazolták. A múlt héten 211-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 38 beteg részesült intenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 211 beteg 44 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, 32 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházba felvettek közül 39 betegnél az RSV, 38 betegnél a SARS-CoV-2 és tíz betegnél az influenza A vírus szerepét igazolták. Az influenzás betegek 60 százaléka ötévesnél fiatalabb gyermek volt.

Látogatási tilalom 

Közben részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórház krónikus belgyógyászati osztályán az influenzaszerű megbetegedések miatt. A Kanizsai Dorottya Kórház honlapján közzétett tájékoztatás szerint az osztályon ápolt betegek védelméért hozták ezt a döntést. Egészségügyi állapotukról naponta 14 és 16 óra között telefonon kaphatnak felvilágosítást a családtagok, de a kórház vezetése azt kéri, hogy munkatársaik leterheltsége miatt lehetőség szerint csak egy hozzátartozó érdeklődjön. Az intézmény biztosítja, hogy kritikus állapotú beteg esetén egy általa megjelölt személy a páciens mellett maradhasson.       

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: