Immunológus: kell majd a 4. oltás is

"Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is" - figyelmeztetett egy hazai szakértő, aki arra is rámutatott, hogy a jelenleg elérhető vakcinák valamilyen szinten minden variánssal szemben védenek, tehát az új, omikron névre keresztelt változat ellen is.

"Mi, emberek jelentősen eltérünk egymástól, csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy a harmadik oltás mindenkinek ajánlható, és mindenképpen szükséges is" - mondta az InfoRádióban Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A szakértő figyelmeztetett arra is, hogy a harmadik koronavírus-oltás után idővel a negyedik dózis is szükségessé fog válni, ám egyelőre még a harmadik adagot kell több millió embernek beadni.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Átadják az oltási igazolást egy férfinak, miután beoltották őt a koronavírus ellen.Fotó: MTI/Balázs Attila

Milyen oltás ajánlott harmadikként?

Az immunológus szerint a szakmai ajánlás úgy szól, hogy ha valaki vektorvakcinát kapott, akkor "nem helyes ugyanúgy vektorvakcinát kérni". Ő azt javasolja, hogy a vektoros koronavírus-oltás után egy mRNS-vakcinát kérjünk, esetleg az elölt víruson alapuló kínait. Két mRNS-vakcina után ugyanazt érdemes újra adni. "Ha viszont kínai volt az első kettő, vektoros vagy mRNS-vakcina is lehet a harmadik" - tette hozzá a professzor.

Félévente ajánlott ismételni a COVID-19 elleni védőoltást a szervezet immunerejének biztosítása érdekében - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

Nem igaz, hogy a gyerekekre nem veszélyes

"Sajnos már nem igaz az az elképzelés, amelyet a járvány elején gondoltunk, hogy a gyerekek, fiatalabbak védettebbek a vírus ellen. Ezt megcáfolta az élet és a különböző variánsok, ezért kell oltani a gyerekeket" - emelte ki Falus András. Hangsúlyozta, hogy az oltások esetleges mellékhatásai eltörpülnek a COVID-19 által okozta károk mellett.

"A vírus olyan súlyos hatásokat vált ki, olyan másodlagos autoimmun betegségeket okoz, amelyekhez nem hasonlítható sem arányában, sem átlagos súlyosságában az esetleg felvetődő mellékhatás" - jelentette ki a szakember. Hozzátette, hogy aki megtagadja a védőoltást, "jó esélyt ad arra, hogy aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát".

Már a harmadik járványhullám alatt is több mint 100 gyerek került kórházba súlyos COVID-19-cel. A Heim Pál Gyermekkórházban pedig jelenleg is több koronavírusos kisgyerek van intenzív osztályon és lélegeztetőgépen, többnyire 10 év alattiak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)