Ennek örülhetnek a budapestiek hétvégén

Egy hónapnyi lezárás után ezen a hétvégén újra látogatható lesz több nagy budapesti park és népszerű kiránduló hely, köztük a Margitsziget is.

A koronavírus-járvány miatt húsvét óta Karácsony Gergely főpolgármester minden hétvégén lezáratta a Margitszigetet. Ezenkívül pedig a Római-partra, a Hajógyári-szigetre és a Normafához sem mehettek a zöldbe vágyó fővárosiak, és számos kerületben további korlátozásokat vezettek be a polgármesterek, miután erre felhatalmazást kaptak a miniszterelnöktől.

Több ezer budapestit tesztelhetnek Koronavírus-szűrésre újabb ötezer PCR-tesztet szerzett be a fővárosi önkormányzat, és ezeket a kerületeknek ajánlotta fel - közölte Facebook-posztjában Karácsony Gergely főpolgármester. Részleteket itt olvashat.

Az Index birtokába jutott információk szerint ezen a hétvégén azonban már újra beengedik az embereket a Margitszigetre. Úgy tudják, nem vezetik be végül a tervezett QR-kódos létszámkorlátozást, de bizonyos feltételeket szabnak majd, hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot. A Városháza sajtóirodája nem cáfolta az értesülést, de pontos tájékoztatást későbbre ígért.

A koronavírus-járvány miatt húsvét szombaton zárták le először a Margitszigetet. Fotó: MTI
A koronavírus-járvány miatt húsvét szombaton zárták le először a Margitszigetet. Fotó: MTI

Budapest óvatosan nyit

Az Index megkeresésére Kiss László óbudai polgármester azt nyilatkozta, hogy a Hajógyári-sziget nyitva lesz, ám a Római-parti korlátozást fenntartják, ha erre a hétvégére is megkapják a szigorítás lehetőségét a kormánytól.

A Városligetbe is lehet majd menni sétálni Horváth Csaba zuglói polgármester tájékoztatása szerint. Azonban továbbra is arra kért mindenkit, hogy tartsa be a járványügyi előírásokat, vagyis a csoportos sportolás, piknikezés nem engedélyezett. A polgármester közölte továbbá, hogy elkezdtek dolgozni azon, hogy nyithassák a közparkokat és játszótereket is, de erre várhatóan csak a jövő héten kerülhet sor. Meg kell még ugyanis szervezniük a helyszínek ellenőrzését, valószínűleg önkéntesek koordinálásával biztosítják majd, hogy egyszerre ne legyen túl nagy tömeg.

A Normafára azonban egyelőre még senki ne tervezzen nagy kirándulást, Hegyvidéken ugyanis érvényben maradnak a jelenlegi rendelkezések, így továbbra is zárva marad a normafai parkoló.

Vannak országok, ahol újra szigoríthatnak, miután nem járnak el körültekintően a korlátozások lazítása során. Az nlc.hu cikkéből megtudhatja, mely államokat érinthet ez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés