COVID-19: gyógyszer, amellyel kisebb eséllyel halunk bele

Az eredetileg ízületi gyulladás kezelésére használt gyógyszer segíthet megmenteni a COVID-19-cel küzdő betegek életét - állapította meg egy tanulmány.

Sok mindent rosszul tudunk az antigéntesztekről .

A súlyos lefolyású koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos halálesetek arányát akár az ötödével is csökkentheti a baricitinib, amelyet eredetileg a reumatoid artritisz (sokízületi gyulladás) kezelésére szoktak alkalmazni - állapította meg egy brit kutatás, amelyről a The Guardian is beszámolt. A gyógyszer alkalmazásának előnyei az eredmények szerint akkor is jól láthatóak, ha azt más készítményekkel együtt adják a betegeknek.

koronavírusos betegnek gyógyszert ad az ápoló
Akár az ötödével is csökkentheti a súlyos betegek halálozási arányát az eredetileg ízületi gyulladásra kifejlesztett készítmény. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Jelentősen csökkenti a kockázatokat

A kutatás során elsőként több mint 4 ezer koronavírus-fertőzött adatait elemezték. Az alanyok 2021 februárja és decembere között betegedtek meg. Egyesek oxigén kaptak, míg akadtak olyanok is, akiket dexametazonnal, tocilizumabbal vagy remdezivirrel kezeltek. Majd ezeket az adatokat összehasonlították 4148 olyan beteg eredményeivel, akik a szokásos koronavírus-terápia mellett baricitinibet is kaptak, maximum 10 napon át.

Mint kiderült, a baricitinib-terápiában részesült COVID-betegek nagyobb eséllyel mehettek haza a kórházi felvételtől számított 28 napon belül. Emellett ebben a csoportban a gépi lélegeztetés szükségességének kockázata is jelentősen csökkent.

A vörrögöktől sem kell tartani

A kutatók szerint a szer hatását nem befolyásolta, hogy az érintettek be voltak-e oltva a COVID-19 ellen. Emellett az sem számított, hogy a betegek a koronavírus melyik variánsával fertőződtek meg. A szakértők hozzátették, hogy bár a baricitinib hosszú távú használóinál felmerült, hogy a gyógyszer fokozhatja egyes fertőzések, valamint a vérrögképződés kockázatát, a COVID-betegek körében végzett vizsgálatok során nem észleltek ilyen mellékhatásokra utaló jeleket.

Mára világszerte az új koronavírus omikron variánsának BA.2 jelzésű alváltozata vált dominánsá, ez okozza az új fertőzések zömét. A gyorsan terjedő vírus miatt több országban is emelkednek az esetszámok .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: