Bőrtünetek is jelezhetik a koronavírust

A koronavírussal fertőzött betegek egy részénél csalánkiütéshez hasonló bőrtünetek is jelentkeztek.

A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte monitorozzák a fertőzötteket a betegség lefolyását és tüneteit vizsgálva. A legtöbb embernél afertőzésszáraz köhögéssel, lázzal, végtagfájdalommal és légzési nehézségekkel jár, a betegek egy részénél viszont egészen eltérő panaszokat is kiválthat. Egy korábbi kutatás szerint például a vírus epicentrumának számító Hupej tartományban a fertőzöttek felénél étvágytalanság és hasmenés is fellépett. Egy másik tanulmányban pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a szaglás és az ízlelés ideiglenes elvesztésére is sok beteg panaszkodott. Francia bőrgyógyászok szerint a páciensek egy részénél a csalánkiütésre hasonlító bőrpír is árulkodó jel lehet.

Milliárdnyian nézik ezt az oldalt naponta, nem véletlenül Szinte mindenki az amerikai Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem koronavírus-nyomonkövető oldalra támaszkodik, ha aktuális adatokhoz szeretne jutni a járvány trendjeiről. De hogyan jutott el millárdnyi látogatásig egy olyan platform, amelyet eredetileg néhány ezer olvasónak terveztek? Kattintson a részletekért!

Bőrtünetek is utalhatnak rá

A francia dermatológusok országos szervezetének (SNDV) 400 orvosa egy internetes konferenciabeszélgetésben osztotta meg a járvánnyal kapcsolatos tapasztalatait. Sokan a betegeknél csalánkiütésre vagy fagyási sérülésre emlékeztető foltokat is felfedeztek, szerintük ezek a vírus jellegzetes tünetei mellett is jelentkeztek. Hozzátették azonban azt is: a koronavírussal fertőzött emberek egy részének semmilyen panasza nem volt. Ezek a fertőzöttek tudtukon kívül is rengeteg másik embernek adják tovább a vírust.

Bőrtünetek is árulkodhatnak a fertőzésről. Forrás: Getty Images
Bőrtünetek is árulkodhatnak a fertőzésről. Forrás: Getty Images

Tudományos kutatásokkal egyelőre nem sikerült egyértelműen igazolni, hogy a bőrproblémák valóban utalhatnak koronavírus-fertőzésre, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján sem szerepel ez a betegség jellegzetes tünetei között. Persze önmagában egyetlen tünet sem bizonyító erejű, csupán a hatóságilag is elfogadott tesztek igazolhatják a koronavírus-fertőzést.

Forrás: NYPost

Mesterséges altatásban hozta világra gyermekét a koronavírusos kismama. Történetét az nlc.hu cikkéből is megismerhetjük!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció