Bőrtünetek is jelezhetik a koronavírust

A koronavírussal fertőzött betegek egy részénél csalánkiütéshez hasonló bőrtünetek is jelentkeztek.

A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte monitorozzák a fertőzötteket a betegség lefolyását és tüneteit vizsgálva. A legtöbb embernél a fertőzés száraz köhögéssel, lázzal, végtagfájdalommal és légzési nehézségekkel jár, a betegek egy részénél viszont egészen eltérő panaszokat is kiválthat. Egy korábbi kutatás szerint például a vírus epicentrumának számító Hupej tartományban a fertőzöttek felénél étvágytalanság és hasmenés is fellépett. Egy másik tanulmányban pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a szaglás és az ízlelés ideiglenes elvesztésére is sok beteg panaszkodott. Francia bőrgyógyászok szerint a páciensek egy részénél a csalánkiütésre hasonlító bőrpír is árulkodó jel lehet.

Milliárdnyian nézik ezt az oldalt naponta, nem véletlenül Szinte mindenki az amerikai Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem koronavírus-nyomonkövető oldalra támaszkodik, ha aktuális adatokhoz szeretne jutni a járvány trendjeiről. De hogyan jutott el millárdnyi látogatásig egy olyan platform, amelyet eredetileg néhány ezer olvasónak terveztek? Kattintson a részletekért!

Bőrtünetek is utalhatnak rá

A francia dermatológusok országos szervezetének (SNDV) 400 orvosa egy internetes konferenciabeszélgetésben osztotta meg a járvánnyal kapcsolatos tapasztalatait. Sokan a betegeknél csalánkiütésre vagy fagyási sérülésre emlékeztető foltokat is felfedeztek, szerintük ezek a vírus jellegzetes tünetei mellett is jelentkeztek. Hozzátették azonban azt is: a koronavírussal fertőzött emberek egy részének semmilyen panasza nem volt. Ezek a fertőzöttek tudtukon kívül is rengeteg másik embernek adják tovább a vírust.

Bőrtünetek is árulkodhatnak a fertőzésről. Forrás: Getty Images
Bőrtünetek is árulkodhatnak a fertőzésről. Forrás: Getty Images

Tudományos kutatásokkal egyelőre nem sikerült egyértelműen igazolni, hogy a bőrproblémák valóban utalhatnak koronavírus-fertőzésre, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján sem szerepel ez a betegség jellegzetes tünetei között. Persze önmagában egyetlen tünet sem bizonyító erejű, csupán a hatóságilag is elfogadott tesztek igazolhatják a koronavírus-fertőzést.

Forrás: NYPost

Mesterséges altatásban hozta világra gyermekét a koronavírusos kismama. Történetét az nlc.hu cikkéből is megismerhetjük!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)