Az oroszok szerint jobb a Szputnyik, mint a Pfizer az omikron ellen

Egy kutatás szerint, melyben a Szputnyik orosz gyártója is részt vett, a Szputnyik jobban véd az omikron ellen, mint a Pfizer, legalábbis több az antitest utána.

Egy új tanulmány szerint - amelynek külső szakértői véleményezése még nem történt meg - a Szputnyik V-vel oltott emberek vérében több lehet a semlegesítő omikron-specifikus antitest, mint azokéban, akik előzőleg a Pfizer-BioNTech fejlesztette vakcinát kapták. A vizsgálatot a Reuters szerint az olasz Spallanzani Intézet és a Szputnyik V-t kifejlesztő moszkvai Gamaleya Intézet végezte, írta a hvg.hu.

dsa
Több az antitest a Szputnyiknál. Fotó: Getty Images

A kutatók 51, a Szputnyik V-vel oltott személyt és 17, Pfizerrel védett személyt ellenőriztek. Valamennyiüktől három-hat hónappal a beadott második vakcina után vettek mintát. Az első adatokból azt tűnt ki, hogy két adag Szputnyik V-vel ellenállóbb antitest-szint volt mérhető. A kutatók emellett azt is megosztották, hogy a Szputnyikkal beoltott emberek 74,2 százalékánál, míg a Pfizerrel beoltottak vérének 56,9 százalékában találtak az omikron ellen küzdő antitesteket.

A Szputnyik V-t mindeddig 70 országban engedélyezték vészhelyzeti használatra. Ugyanakkor az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét továbbra sem kapta meg a készítmény, mivel az uniós szerv dokumentumokat hiányol a folyamat lezárásához.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció