Az oroszok szerint jobb a Szputnyik, mint a Pfizer az omikron ellen

Egy kutatás szerint, melyben a Szputnyik orosz gyártója is részt vett, a Szputnyik jobban véd az omikron ellen, mint a Pfizer, legalábbis több az antitest utána.

Egy új tanulmány szerint - amelynek külső szakértői véleményezése még nem történt meg - a Szputnyik V-vel oltott emberek vérében több lehet a semlegesítő omikron-specifikus antitest, mint azokéban, akik előzőleg a Pfizer-BioNTech fejlesztette vakcinát kapták. A vizsgálatot a Reuters szerint az olasz Spallanzani Intézet és a Szputnyik V-t kifejlesztő moszkvai Gamaleya Intézet végezte, írta a hvg.hu.

dsa
Több az antitest a Szputnyiknál. Fotó: Getty Images

A kutatók 51, a Szputnyik V-vel oltott személyt és 17, Pfizerrel védett személyt ellenőriztek. Valamennyiüktől három-hat hónappal a beadott második vakcina után vettek mintát. Az első adatokból azt tűnt ki, hogy két adag Szputnyik V-vel ellenállóbb antitest-szint volt mérhető. A kutatók emellett azt is megosztották, hogy a Szputnyikkal beoltott emberek 74,2 százalékánál, míg a Pfizerrel beoltottak vérének 56,9 százalékában találtak az omikron ellen küzdő antitesteket.

A Szputnyik V-t mindeddig 70 országban engedélyezték vészhelyzeti használatra. Ugyanakkor az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét továbbra sem kapta meg a készítmény, mivel az uniós szerv dokumentumokat hiányol a folyamat lezárásához.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)