A rejtélyes Hepatitis F és G vírus

Az emberi szervezet egyik legfontosabb szervének, a májnak, sejtjeiben számos vírus képes szaporodni, melyek májgyulladást okozhatnak, de mi a helyzet a Hepatitis-F-fertőzéssel?

Az akut májgyulladás különféle okokra vezethető vissza, ám ezek közül a leggyakoribb a vírusfertőzés miatt kialakuló megbetegedés. Hepatitis-vírusoknak azokat a vírusokat nevezzük, amelyek hepatotrópok, azaz elsősorban a májban szaporodnak, illetve azt betegítik meg. Ez az egyetlen közös jellemzőjük, rendszertanilag ugyanis egymástól távol álló, felépítésükben és legtöbb tulajdonságukban jelentősen eltérő vírusokat takarnak.

A leggyakrabban májgyulladást okozó vírusokról, azaz a hepatitis A-ról, B-ről és C-ről mindenki hallott már. Vannak azonban rajtuk kívül más, májunk egészségét veszélyeztető hepatitis vírusok is: cikkünkben ezeket mutatjuk be .

Jelenleg a klasszikus hepatitis vírusok közé a Hepatitis A-E vírusokat soroljuk. Ezek mindegyike okozhat heveny májgyulladást, közülük a B, C és a D pedig bizonyítottan kiemelkedő szerepet tudhat magáénak az idült hepatitis, májcirrózis és májrák kialakulásában.

Hepatitis-F

Ezt követően néhány vírusos hepatitis esettel - amelyek mindegyike transzfúzió után (iatrogen) és szórványosan jelentkezett, de nem lehetett a fenti vírusok kóroki tényezőinek megfeleltetni - a Hepatitis-F vírust hozták kapcsolatba, amiről akkoriban még úgy sejtették, hogy a Hepatitis B egyik ágense.

Egy 1994-es tanulmányban a nem Hepatitis A-E vírusok által okozott májgyulladásban szenvedő betegek székletéből izolált DNS-vírust Rhesus-majmokba juttatták, ahol ezt követően úgyszintén hepatitis alakult ki. Ekkor derült ki, hogy nem a B vírus egyik változatáról, hanem attól eltérő genetikai tulajdonságokkal rendelkező, 27-37 nm-es, kettősszálú (ds) DNS genomú Toga vírus-szerű kórokozóról van szó. Erre helyenként már HFV-2-ként hivatkoznak. A vírust egy kísérleti majom májsejtjeinek citoplazmáiban találták meg, de az összes beoltott állat esetében 20 nap alatt megjelentek az antigének, és megemelkedett a transzamináz (májsejtekben termelődő enzim) szintje is, a máj elváltozásai pedig akut hepatitist mutattak.

Hepatitis-vírusoknak azokat a vírusokat nevezzük, amelyek hepatotrópok, azaz elsősorban a májban szaporodnak, illetve azt betegítik meg, hepatitisz Hepatitis F májgyulladás Hepatitis-G
A klasszikus hepatitis vírusok közé a Hepatitis A-E vírusokat soroljuk. Fotó: 123rf

Hepatitis-G

Ugyanilyen ritkaságszámba megy a két évvel később, 1996-ban izolált Hepatitis G vírus (HGV), ám az általa okozott megbetegedések sem teljesen tisztázottak. Szerkezetileg nagyon hasonló hozzá a GB-vírus C (GBV-C), amely az amerikai lakosság 1,5 százalékában megtalálható, ezért még további kutatások fogják eldönteni, hogy ennek van-e bármilyen kóroki szerepe a humán betegségekben. A GBV-C vírus a Flaviviridae család tagja, akárcsak a már említett Toga vírus is.

Bár az 1990-es években több eset is előfordult, amely során a HFV-t tartották felelősnek, végül egyik esetben sem mutatták ki egyértelműen kóroki tényezőként, így rendkívül kevés adat áll rendelkezésre a kórlefolyást, diagnózist, kezelést illetően. Sőt egyes kutatások szerint nem mutat rokonságot a legismertebb hepatitisvírusokkal, és nem is okoz májproblémákat emberek esetében.

Szövettani készítményekben Hepatitis F fertőzésnél HFV-1 ágens esetében óriássejteket mutattak ki a biopsziás anyagban, illetve a szövettani metszetben, amely ez esetben paramyxovírusra utal.

Bár nem a májban szaporodnak el, de májgyulladást okozhatnak egyes herpeszvírusok (Epstein-Barr vírus, cytomegalovírus, herpes simplex vírus, varicella zoster vírus, humán herpesz vírus 6), entero-, és adenovírusok, továbbá a kullancsencephalitis , a kanyaró és a rubeola vírusa is. Ráadásul számos olyan vírusos májgyulladásos megbetegedés fordul elő még napjainkban is, amelyek esetében a kórokozó nem ismert.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: