Férfi klimax: a hormonpótlás az erősebbik nemnek is segít

A klimax a nők és a férfiak számára is számos kellemetlen tünettel járhat. Prof. Dr. Marton István, endokrinológus-nőgyógyász szerint nem kell félni a változókortól, hiszen a mai korszerű hormonpótló módszerekkel a a kellemetlen tünetek enyhíthetők.

A férfiaknál a változás kora, azaz az andropauza általában az ötvenedik életév után kezdődik. A tünetek, jelek, panaszok hátterében a tesztoszteron-termelés csökkenése áll. Ennek következtében idővel változik alakunk, az izom-zsír arányának átalakulása, és ennek a hormonszint változásnak szerepe lehet a koncentrálóképesség romlásában is. Csökken a herék aktivitása, a spermiumszám, de fontos kiemelni, hogy ezek a változások nem okozzák a szexuális érdeklődés csökkenését, sőt egyes esetekben az ellenkezőjét is láthatjuk.

Prof. Dr. Marton István szerint fontos kiemelni, hogy a klimax nemcsak kellemetlenségeket okoz, hanem hatással van az életkorhoz kötődő tünetek, betegségek kialakulására is. A személyre szabott, megfelelő hormonpótlás a betegségmegelőzés, és gyógyítás része lehet.

A férfiak tesztoszteronszintjének kóros csökkenése növeli a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcserezavarok kockázatát. Mivel azonban a férfihormon pótlása rosszindulatú prosztatadaganat gyanúja vagy fennállása esetén nem javallt, így a kezelés megkezdése előtt feltétlenül ajánlott ennek kizárása daganatjelző fehérje- és géntesztelő (PSA, PCA3-tumormarker vizsgálat), illetve tapintásos vagy ultrahang vizsgálattal.

Tulajdonképpen minden ötven évnél idősebb férfinél javasolt az évenkénti szűrésen való részvétel, a prosztatarák ugyanis kezdeti stádiumban semmiféle tünetet nem okoz, tehát a szűrés szerepe létfontosságú. Hazánkban a férfiak rákos megbetegedésének több mint 15 százaléka prosztatarák , évente átlagosan 2400 új beteget diagnosztizálnak, és átlagosan 1400 idős beteg hal meg ebben a betegségben. Amennyiben a prosztata-vizsgálatok (PCA3, PSA) negatív eredményt adnak, nincs akadálya a tesztoszteron pótlásának. Külföldön egészségügyi centrumokban már használják is ezt a terápiát, hazánkban ez még újdonságnak minősül. A kezeléssel a tünetek enyhülnek és csökkenthető a kardiológiai betegségek kockázata.

A hormonpótlásról általában

Dr. Marton István a hormonpótló kezelés kapcsán elmondta, a hormonpótlás igen összetett kérdés. Megfelelő, az adott egyénre szabott hormonpótlással a leginkább zavaró tünetek hét-tíz nap alatt szinte teljesen megszüntethetők.

"Az idejekorán megkezdett hormonkezelés megelőzi a hormonhiányból adódó, már említett másodlagos öregedési tünetek, sorvadások kialakulását és csökkenti a szív- érrendszeri kockázatot. Fontos, hogy az orvos a páciens igényeinek, genetikai öröklött státuszának ismeretében mérlegelje az esetleges előnyöket, kockázatokat, a páciens kockázatvállalási készségének és képességeinek, kísérőállapotának, esetleges betegségeinek tükrében az egyénre meghatározott ideig, módon és dózisban javasolja a hormonpótló kezelést" - mondja a szakértő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)