Fémes szájíz: mi az oka?

Számos oka lehet annak, ha úgy érezzük, hogy a szánknak fémes íze van. A legtöbb lehetséges kiváltó ok miatt nem kell komolyan aggódni, bizonyos esetekben azonban betegség is állhat a jelenség hátterében.

Gyógyszermellékhatás

Mi minden válthat ki ízérzékelési zavarokat? Részletek itt.

Egyes gyógyszereknek, mint például bizonyos antibiotikumok, pszichés betegségek kezelésére, szívbetegségek kezelésére, illetve vesekövek ésköszvénykezelésére felírt pirulák, az az egyik mellékhatása, hogy befolyásolják az ízérzékelést, illetve a szájban termelődő nyál mennyiségét is. Elfordulhat tehát, hogy ennek köszönhető a különös tünet.

Multivitaminok szedése

Egyes multivitaminok nagy mennyiségben tartalmazhatnak fémeket és fémszármazékokat, ami szintén hatással lehet az ízérzékelésünkre. Ilyesmit okozhatnak még a megfázásra kapható, recept nélkül kapható szerek, illetve a kifejezetten kismamák számára ajánlott vitaminkészítmények.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek ízérzékelési zavarok
Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek ízérzékelési zavarok

Nem megfelelő szájhigiénia

A fogmosás, fogtisztítás elhanyagolása nemcsak a fogszuvasodás esélyének kialakulását növeli meg, hanem az ínygyulladásra is hajlamosabbá tesz. Az ilyenkor kialakulófertőzésmiatt csökkenhet a nyelvbe áramló vér mennyisége, ami szintén befolyásolhatja az ízérzékelést.

Felső légúti fertőzés

Ha az orrunk sokat folyik, illetve eldugul, az is okozhat fémes ízt a szájban. A nyálmirigyek megduzzadása és esetleges elzáródása hatással van a nyál termelődésére, ha pedig kevesebb nyál termelődik, akkor az ízeket is másképpen érezzük.

Fejsérülés

Egy fejsérülés az ízlelést és a szaglást kontrolláló idegek sérülését is okozhatja. Emiatt megváltozhat a szaglásunk és az ízlelésünk egyaránt. Bizonyos idegrendszeri megbetegedések, például a szklerózis multiplex is megzavarhatja az ízlelést a központi idegrendszerre gyakorolt hatása miatt.

Forrás: prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)