Beszédzavar kezelésén dolgoznak magyar kutatók

Artikulációs zavarban szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen.

Betegség vagy akár baleset következtében kialakuló artikulációs zavarban, dizartriában szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Az intézmény közleménye szerint a dizartria olyan beszédprobléma , amely mások számára szinte érthetetlenné teszi az érintettek beszédét, ami az életminőségükre is súlyos hatást gyakorol.

Hangunkból felismerhető a depresszió A depresszió meglétét, sőt, annak mértékét is képes megállapítani beszédmintánkból az az automatikus rendszer, amelyet a BME TMIT Beszédakusztikai Laboratóriumában fejlesztettek ki néhány éve.

Lehetetlenné teszi a társas interakciókat

Ivaskó Lívia, az SZTE docense, a projekt vezetője úgy fogalmazott, a dizartriában szenvedők pontosan tudják, hogy mit szeretnének mondani, de nem képesek úgy megformálni a szavaikat, hogy az a hallgatóság számára jól érthető legyen. Emiatt a veszteség miatt nehéz számukra a társas interakció a mindennapok során, de ez okból akár a munkahelyüket is elveszíthetik.

A betegséggel küzdők számára az alapvető kommunikáció is nehézségekbe ütközik. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A betegséggel küzdők számára az alapvető kommunikáció is nehézségekbe ütközik. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A szegedi kutatók nekik szeretnének segíteni egy olyan alkalmazással, amely a páciensek beszédmintáit alakítaná át érthető beszéddé. A gépi tanuláson alapuló megoldáshoz nagyon sok hangmintára van szükség. Minél több a minta, annál pontosabb átalakítást tud majd végrehajtani az alkalmazás. Az érintettek körében végzett felmérésekből kiderült, hogy a legtöbben örülnének annak, ha a saját hangjuk lenne az, amin megszólalhatnak vagy kifejezhetik gondolataikat.

Ivaskó Lívia szerint a projekt segíthet az ezzel a problémával küzdőknek, hogy sikeresebbek legyenek a társadalmi kapcsolataikban, a magánéletben és a munkájukban. Ha a kommunikációs helyzetekben jobban boldogulnak, akkor az életminőségük is javulni fog, és többen lesznek képesek az önállóbb életvitelre. A projekt interdiszciplináris szemléletben valósul meg, nyelvészek mellett informatikusok, orvosok, logopédusok is részt vesznek a közös kutatásban.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra