Szürke hályog: miért fontos a lencsetervezés?

A szürke hályog a szemlencse maradandó elhomályosodásával járó állapot, amelyet fájdalommentes műtéti eljárással lehet gyógyítani. Ehhez olyan speciálisan kialakított műlencse beültetésre van szükség, amelynek kiválasztása kulcsfontosságú a tisztánlátáshoz.

A szürke hályognak négy fajtáját különböztetjük meg: veleszületett, traumás eredetű, másodlagosan vagy leggyakrabban korral kialakuló. Jellemzően idősebb korban alakul ki; a 65-75 éves népesség felét, a 75 év felettieknek pedig közel háromnegyedét érinti. A betegség kialakulását bizonyos életkörülmények vagy egyes kórképek még inkább felgyorsíthatják, ilyen például az egyoldalú táplálkozás, a cukorbetegség, a szemet ért különböző mechanikai behatások, valamint a túl erős napfényterhelés.

Gyógyítási lehetőségek

Mikor kell műteni a szürke hályogot? Részletek itt.

A szürke hályog kizárólag műtéti úton gyógyítható. Sem szemüveggel, sem pedig kontaktlencsével nem lehet korrigálni, és sajnos gyógyszeres vagy egyéb - operáción kívüli - alternatív megoldásokra sincs lehetőség. A műtéti eljárás lényege, az elszürkült szemlencse eltávolítása, amelyet egy olyan korszerű műlencsével helyettesítenek, amellyel ismét visszaállítható a jó látásélesség. Erre általában akkor kerül sor, amikor a megromlott látás korlátozni kezdi az érintettet a mindennapi tevékenységeinek elvégzésében, például a biztonságos közlekedésben, a munkájában vagy az olvasásban.

A szürke hályog kizárólag műtéti úton kezelhető
A szürke hályog jellemzően idős korban alakul ki Fotó: Getty Images

A modern műlencsék előnye, hogy segítségükkel nem csupán a szürke hályog előtt kialakult látásélesség állítható vissza, hanem egyúttal a korábbi fénytörési hibákat is korrigálják. Hatékonyan orvosolhatóak velük a távol- és közellátási problémák is. A speciálisan rugalmas és szövetbarát anyagból készült lencséket, az emberi szem reakciómentesen, teljes mértékben képes elfogadni.

Lencsetervezés

A műlencse dioptriájának megtervezése olyan komplex feladat, amihez a szakorvos először megállapítja a szürke hályog típusát, előrehaladottságát, felméri az esetlegesen előforduló egyéb betegségeket és a műtétre való alkalmasságot. Ehhez egyaránt szükségesek a különböző korszerű eszközökkel végzett műszeres vizsgálatok, valamint az egyéni körülmények figyelembevétele is. Fel kell mérni például a szaruhártya átmérőjét, a szemgolyó tengelyhosszát, de legalább ugyanennyire figyelembe kell venni az egyéni igényeket és adottságokat is.

Ilyenek a korábbi fénytörési hibák, az általános életvitel, az esetleges munkakörülmények, szabadidős és sporttevékenységek, mivel ezek különböző látásigényekkel járhatnak együtt. A műlencsék anyagukban, törőerejükben, kialakításukban különböznek, ahhoz, hogy megtalálják a megfelelőt, szükség van az összes olyan információra, ami befolyásolhatja a választást. Amennyiben valakit alkalmasnak találnak a beavatkozásra, az adatokat felhasználva kerül megtervezésre a szükséges lencse típusa, illetve dioptriája.

Szürkehályog-műtét

A korszerű, modern szürkehályog-műtétek nagy biztonsággal, akár 20 perc alatt elvégezhetőek. Az első alkalommal az egyik szem, majd többnyire nagyjából egy hét múlva végezhető el a másik szem operációja. A beavatkozás során az érzéstelenítés szemcseppel történik, amely segítségével maximálisan fájdalommentes műtéti beavatkozásra van lehetőség. Érdemes kiemelni azt is, hogy az eljárás ma már nagy biztonsággal elvégezhető, a szövődmények száma elenyészően alacsony.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: