Így pihentessük a szemünket

A szemfáradtság nemcsak este kínozhat minket, hanem akár többször is a nap folyamán. Tudatossággal és néhány egyszerű módszerrel enyhíthetünk a kellemetlen, égő tüneteken.

Szemünk elsősorban a hosszú, intenzív, fókuszált koncentrálás következtében fáradhat el. A túlzott megerőltetés, valamint a gyakran ezzel együtt járó ritkább pislogás a szem kiszáradásához is vezethet, ami tovább fokozza a fáradtság okozta kellemetlen tüneteket. Homályos látás, fényérzékenység, égő, viszkető fájdalom léphet fel, ami fejfájással, idegentest érzéssel, gyulladással vagy akár különböző betegségekre is utaló szédüléssel társulhat. Amennyiben azonban a tüneteink pihenés vagyalváshatására teljesen elmúlnak, szinte biztosak lehetünk benne, hogy szemfáradtsággal küzdünk.

Milyen gyakran járjunk szemészetre? A szemészeti kontrollvizsgálat minden életkorban fontos, még panaszmentesen is. Gyermekeknél azért, mert több látásprobléma kizárólag ebben az életszakaszban visszafordítható, felnőttként pedig azért, mert a szemvizsgálat során diagnosztizált eltérések első jelei lehetnek olyan megbetegedéseknek is, mint például a magas vérnyomás, azérelmeszesedésvagy a cukorbetegség. Kattintson a részletekért!

Sok embert érint

Szemünk fokozott megerőltetése civilizációs probléma, ami a lakosság jelentős részét érinti. Különösképpen azok küzdenek vele, akik számítógépes munkát végeznek, vagy például hosszú órákat töltenek folyamatos gépjárművezetéssel. Emellett gyakran otthon is hajlamosak vagyunk belefeledkezni a tévé vagy a telefon nézésébe, ahogy egy jó könyv olvasásába is.

Ráadásul a rossz fényviszonyok, a szmogos, dohányfüstös vagy száraz levegő, egyes betegségek, gyógyszerek, hormonális változások, vagy például a nem megfelelő összetételű könny még tovább fokozhatják problémát. A szemhéj lecsukásával a szaruhártyánkon szétterülő könnyfilm ilyenkor nem képes megfelelően nedvesíteni a szemünket, így máris megjelennek a kellemetlen, égő tünetek.

Pihentessük és tornáztassuk!

Szemünk pihentetésére a legjobb módszer természetesen az alvás, vagy a csukott szemmel való hosszabb relaxálás. Mivel erre a nap bármely szakában általában nincs lehetőségünk, vészmegoldásként szóba jöhet például a szemek hideg vízzel való alapos leöblítése vagy nedves kendővel való rövid borogatása. Ez nem csak nyugtatja fáradt látószervünket, de fokozza a vérkeringést is, akárcsak az, ha finom mozdulatokkal átmasszírozzuk a lehunyt szemhéjunkat.

A számítógép előtt végzett munka a szemünket is kifárasztja. Fotó: Getty Images
A számítógép előtt végzett munka a szemünket is kifárasztja. Fotó: Getty Images

Néhány egyszerű gyakorlattal szintén ellazíthatjuk a szemünket. Ehhez először lassan hunyjuk be, majd kezdjünk el körözni a szemünkkel, miközben továbbra is csukva tartjuk. Rövid idő múlva nyissuk ki, várjunk egy percet, és ismételjük meg a gyakorlatot még néhányszor egymás után. Szintén segíthet a fókuszálásban közreműködő szemizmainkból oldani a görcsöt, ha váltogatva nézünk pár percig először közeli, majd minél távolabbi - ideális esetben legalább 20 méterre lévő - pontokra.

Megelőzhetjük

A szemfáradtságot némi odafigyeléssel meg is előzhetjük. Ehhez a kellő mennyiségű pihentetésen túl kulcsfontosságú a tudatosan gyakori pislogás, valamint az, ha megpróbálunk magunk körül a szemünk számára komfortos környezetet teremteni. Állítsuk megfelelő távolságra és fényerősre a monitort, valamint legyen optimális a helységben a világítás tévénézés, vagy olvasás közben is. A fűtés és légkondicionálás mellett szellőztessünk gyakran, ha pedig megoldható, használjunk párásító készüléket.

Fontos, hogy tegyünk meg mindent a látásunk megőrzése érdekében, hiszen ha rossz a szemünk, jóval erősebben kell koncentrálnunk a fókuszáláshoz, ami jelentősen megerőltetheti a szemet. Amennyiben szükség van rá, viseljünk megfelelően beállított szemüveget, kontaktlencsét vagy válasszunk látáskorrigáló lézeres szemműtétet. Ezek a ma már biztonságos módon elvégezhető, fájdalommentes beavatkozások elsősorban azok számára javasoltak, akik szeretnének segédeszközök nélkül is élesen látni, hogy ezzel is megkíméljék az egyik legfontosabb érzékszervünket, a szemet.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció