A homályos látás okai

A leggyakoribb szemészeti panasz az elmosódott vagy homályos látás, amelyet számos tényező okozhat. Ennek felderítése fontos a probléma megfelelő kezeléséhez, vagyis hogy élesen lássunk minden környezetben. Cikkünkben ezért most áttekintjük a leggyakoribb kiváltó okokat.

Az éles látás feltétele, hogy a végtelenből érkező, idealizált, párhuzamos fénysugarak a szembe kerülve, annak törőközegein (szaruhártya, csarnokvíz, lencse, üvegtest) áthaladva, irányukat megváltoztatva, az ideghártyán (retinán) egyesüljenek képpontokká.

Túllátó (vagyis távollátó) szem esetén ezek a sugarak nem a retinán egyesülnek, hanem mögötte érnének össze, már amennyiben át tudnának hatolni a szem burkain. Rövidlátóknál éppen az ellenkezője történik: a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarak az ideghártya síkja előtt egyesülnek. Csak olyan fénysugarak adnak éles képet, amelyek egy véges távolságban lévő pontból, úgynevezett távolpontból indulnak ki. A távolpont szemtől mért távolsága adja meg a rövidlátás mértékét dioptriában kifejezve. A túllátók esetében valós távolpont nincsen, csupán virtuális, amely a szem mögé esik. A rövidlátók közelre jól látnak, távoli tárgyakat, alakokat azonban már csak homályosan. A távollátók pedig éppen ellenkezőleg: a közeli tárgyakat nem látják megfelelően.

Az öregszeműség jelei Sokan tapasztalják, hogy a korral egyre kevésbé látnak jól közelre. A probléma jellemzően 40 éves kor felett jelentkezik először, és bár nem visszafordítható, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne rá hatékony megoldás. Kattintson a részletekért!

A szem fénytörési hibáinak harmadik leggyakoribb típusa az asztigmia. Ebben az esetben a közel és távol lévő alakok, tárgyak is elmosódottan látszódnak. E mögött az húzódik, hogy az asztigmiás szem szaruhártyája nem tökéletesen gömb felszínű, deformálódott, emiatt az eltérő görbületű felszíneken áthaladó fénysugarak különböző módon egyesülnek. A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével könnyen lehet javítani, de ma már lézeres látásjavító kezeléssel azt is el lehet érni, hogy akár ezek nélkül is élesen lássunk.

Amikor a két szem nem egyenrangú

Kancsalságról beszélünk akkor, ha a két szemünk nem egyenrangú partnerként vesz részt a látott kép kialakításában. Ilyen esetben a domináns szemet (fixáló szemet) irányítjuk először arra a pontra, amelyet látni szeretnénk. Majd a pillanat törtrészével később a gyengébb, úgynevezett segédszemünk is csatlakozik a munkához. A két szem által közvetített kép ugyan összeolvad, de kissé különbözőek, ez okozza a kettős látást.

A kancsalság szinte minden esetben már gyerekkorban jelentkezik és fiatalon még orvosolható probléma. Leggyakoribb típusa az átmeneti kifelé kancsalítás, amely elsősorban akkor figyelhető meg, ha az illető fáradt vagy távolra néz, ilyenkor a gyengébb szem kifelé mozdul el. Amennyiben azt figyeljük meg, hogy gyermekünk két szemének nem párhuzamosak a szemtengelyei (mindig szemből vizsgáljuk), gyakran dörzsöli a szemét, hunyorog, mindenképp keressünk fel egy szemészorvost!

Az elmosódott vagy homályos látás mögött számos ok állhat. Fotó: Getty Images
Az elmosódott vagy homályos látás mögött számos ok állhat. Fotó: Getty Images

A kancsalság ugyanis sok esetben tompalátást okoz. Ez egy fejlődési probléma a szem és agy kapcsolatában: az agy gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja a gyengébb szemből érkező információkat. Ez többnyire együtt jár a térlátás hiányával. A tompalátás oka lehet emellett nagyfokú fénytörési hiba is. Minden esetben takarásos vizsgálati módszerrel könnyen diagnosztizálható, gyermekkorban pedig kezelhető probléma.

Ha a kor okozza a gondot

Ahogy idősödünk, rengeteg változás megy végbe a testünkben, így az is teljesen természetes folyamat, hogy romlik a látásunk. Az öregszeműség, vagy más néven presbyópia első tünetei 40-45 éves kor körül jelentkezhetnek. Oka, hogy a szemlencsékben lévő kötőszöveti rostok az öregedés során fokozatosan veszítenek rugalmasságukból, ezzel pedig együtt jár a lencse fókuszáló képességének csökkenése is.

Először azt tapasztalhatjuk, hogy a normális olvasási távolságban egyre kevésbé látjuk élesen a szöveget, nehezebb fókuszálnunk. Emellett a távollátásunk továbbra is éles marad. Kezdetben főleg a délutáni és esti időszakban, majd egész nap küzdhetünk ezzel a problémával, amely - a többi szemproblémához hasonlóan - fejfájást is okozhat. Az öregszeműséget megelőzni nem lehet, ám a mai modern eszközökkel orvosolhatóak a panaszok.

A szemnek két, jellemzően időskori betegségét érdemes még megemlíteni, amelyek homályos látást (is) okoznak. Az egyik a makuladegeneráció, a sárgafoltsorvadás, amely jellemzően 50 év felett jelentkezik. Könnyen beazonosítható tüneteiről: a látótér középső részén kisebb-nagyobb szürke, fekete folt, homály észlelhető. A tárgyak, arcok kevésbé kontrasztosak, az érintettek nehezebben ismerik fel a környezetüket.

A másik a szürkehályog szintén a kor előrehaladtával alakul ki, és a látás fokozatos, fájdalommentes romlásával, a szemlencse állományának elszürkülésével jár. Az elszürkülés többnyire a lencsekéregben kezdődik, a homályos foltok ezért eleinte a lencse szélein jelentkeznek, a látást alig befolyásolják, de ha elérik a lencse közepét, egyre zavaróbbá válnak. A lencse átlátszóságának csökkenésével a pupilla területe egyre szürkébbé, majd gyöngyházfényűvé válik. Ha azt vesszük észre, hogy szemünk a korábbinál érzékenyebb a fényre (erős napsütés vagy éjszakai vezetés során), fakóbbnak érzékeljük a színeket, romlik a térlátásunk és szürkületben a látásélességünk, vagy egyre gyakrabban kell szemüveget cserélnünk, menjünk el kivizsgálásra. A szürkehályog ugyanis csak műtéti úton kezelhető.

Egyéb betegségek és életmódbeli faktorok

Látásromlást okozhat, ha rendszeresen és sok időt töltünk képernyő előtt, például számítógépen végezzük a munkánkat. Ennek kivédésére érdemes speciális rétegű, akár dioptriamentes szemüveget készíttetni, amely óvja szemünk világát a képernyő sugaraitól.

A fel nem ismert, nem kezelt cukorbetegség is állhat a homályos látás mögött. A megemelkedettvércukorszintmiatt ugyanis a szemgolyóban is túlságosan megnő a glükózkoncentráció, ezáltal megváltozik annak fénytörése. A cukorbetegség erekre gyakorolt negatív hatása miatt pedig akár a szemfenék is károsodhat, amely súlyos esetekben vaksághoz is vezethet.

A hirtelen fellépő homályos látást akár migrén, agytumor,epilepsziaés stroke is okozhatja. De megfigyelték már egyes mentális betegségek - például szorongás, depresszió - kísérő panaszaként is. Ezek mind az agy és szem bonyolult kapcsolatára vezethetők vissza.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció