Mire figyeljünk, ha egészségmegőrző terméket vásárolunk?

Az ünnepek közeledtével egyre több közérzetjavító vagy egészségmegőrző eszközként reklámozott termék kerül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) látókörébe.


Számos szerkezet, például lézeres akupunktúrás karóra, lézer-, mágnes- vagy fényterápiás eszköz, vagy épp testfelmérő készülék kerül kereskedelmi forgalomba. Érdemes azonban körültekintően vásárolni. 

Az utóbbi időben több esetben előfordult, hogy OGYÉI-iktatószámot tüntettek fel ezeken, mint „engedélyszámot”, vagy valamely OGYÉI-állásfoglalás számára hivatkoztak. Ezek azonban nem valós engedélyek, sőt, az állásfoglalások a legtöbbször éppen azt taglalják, hogy az eszköz nem felel meg a szabályozásnak, tehát jogszerűtlenül forgalmazzák – hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), Facebook oldalán.

egészségmegőrző eszköz, közérzetjavító eszköz, kozmetika, gyógyhatású készítmény
Figyeljünk oda az egészségmegőrző eszközök vásárlásakor! Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Az OGYÉI hangsúlyozza, hogy aki bármilyen, az egészségét érintő betegségmegelőző, gyógyító, fájdalomcsillapító vagy diagnosztizáló készüléket, eszközt szeretne vásárolni, fokozottan ügyeljen arra, hogy a terméknek legyen CE jelölése, és azonosítható legyen rajta a gyártója.

Fontos tájékozódni vásárlás előtt

Az is fontos, hogy a vásárló mindig kérje el a termék dokumentációját is (megfelelőségi nyilatkozat, tanúsítvány), amelyen szerepelnie kell a 93/42/EC vagy a 745/2017/EU jogszabályok valamelyikének. 

Az OGYÉI felhívásában kiemeli: mindenki legyen óvatos a betegségmegelőző, közérzetjavító, egészségmegőrző, fájdalomcsillapító és más gyógyulást ígérő, például wellneszeszközként reklámozott termékekkel kapcsolatban, ha azt szerepeltetik rajtuk, hogy az „nem orvostechnikai eszköz”.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: