Tesztoszteronkezelés: itt az új útmutató

A tesztoszteron a férfiak életében meghatározó jelentőségű, mert ez felel leginkább a nemi jellegzetességeikért. Amikor idősebb korban a szintje csökkenni kezd a szervezetben az különféle kellemetlen változásokhoz, zavarokhoz vezet. A tesztoszteron visszapótlása azonban egyáltalán nem egyszerű és valószínűleg nem is jó.

A pubertás ideje alatt a tesztoszteron segít a fiúknak a férfi vonások kialakításában, azaz a test, az arcszőrzet, a mélyebb hang és az izomerő kialakulásában, de a férfiaknak szükségük van rá a sperma előállításához, a jó közérzetükhöz, illetve az erekciós képességük fenntartásához is. Ezen kívül feladata van többek között a bőrben, az izomzatban, a csontokban, a vesében, a májban, a csontvelőben és a központi idegrendszerben is. A tesztoszteronszint az életkor előrehaladásával azonban általában csökken, ami bizony nyomot hagy a férfiakon.

tesztoszteron
tesztoszteron

Logikusnak tűnt, hogy a megfogyatkozó nemi hormont vissza kell pótolni. A Pharmaonline cikke szerint a tesztoszteront 80 éve alkalmazták először hormonpótlásra, azóta a terápia sikere töretlen. Már amennyiben annak nevezhetjük, hogy az elmúlt 30 évben világviszonylatban a tesztoszteron-felhasználás a százszorosára nőtt. Ennek ellenére még mindig nem teljesen ismert, hogy a tesztoszteron pótlása milyen hatást gyakorol a szervezetre.

Ha megérkezik a férfiklimax

Az életkorral való tesztoszteronszint-csökkenés hatásait a férfiak jelentős része szeretné semmissé tenni, és a gyógyszeripar is erősen támogatja azt az elképzelést, hogy (többek között tesztoszteron pótlással) fel kell lépni a "férfiklimax" ellen, amely fáradtságot, gyengeséget, izomvesztést, tompa memóriát, lassúbb gondolkodást, depressziót, gyengülő libidót és merevedési zavart okoz. Nemrégiben azonban az Amerikai Orvosok Kollégiuma (ACP) azzal állt elő, hogy szinte semmiféle bizonyíték nincsen a tesztoszteronterápia hatásosságára e problémák kezelésében. A tanulmányok csak egyetlen területen mutattak kis javulást, a szexuális és erekciós funkcióban. Ennek megfelelően a tesztoszteronkezelésekre új útmutatót tettek közzé.

A klinikai vizsgálatokban mutatott elégtelen teljesítmény "kissé meglepő" - idézi Dr. Robert McLean ACP-elnököt a HealthDay orvosi hírportál. Az elnök arra is rámutatott, a tesztoszteron életkorral való csökkenése nem jelenti automatikusan, hogy ez áll a férfiak egészségi problémáinak hátterében. Ez pedig azt jelenti, hogy a tesztoszteron pótlása nem feltétlenül segít. Ezt megerősítette másik két szakorvosi szövetség az Amerikai Endokrin Társaság és az Amerikai Urológiai Társaság is, amelyek szerint a tesztoszteron segíthet bizonyos szexuális rendellenességben szenvedő férfiaknak, de nem szabad felírni olyan tünetre, mint például a fáradtság.

Az orvosok kétségei ellenére a tesztoszteron-kiegészítők gyártói agresszív marketing kampányokat folytattak, amelyekben a férfi hormon hanyatlásának egészségi hatásaira figyelmeztettek. Az USA-ban ez már olyan erős trenddé vált néhány évvel ezelőtt, hogy például a Harvard Egyetem orvosi karának a tesztoszteronterápia biztonságosságát elemző egyik korábbi cikke egyenesen "marketing blitz"-et emlegetett. Az amerikai élelmiszer és gyógyszer hatóság (FDA) szerint 2009 és 2013 között 1,3 millióról 2,3 millióra emelkedett azoknak a férfiaknak a száma, akiket tesztoszteronnal kezeltek. Csakhogy e terápiákat az FDA szerint leginkább nem azokra az egészségi problémákra használták, amelyeket az alacsony tesztoszteronszint okoz, hanem az öregedés leküzdésére. Azóta ez a trend megfordult egy frissebb tanulmány szerint, amely az amerikaiak tesztoszteron-felhasználásának jelentős csökkenéséről számolt be 2013 és 2016 között. Ennek okát abban látják, hogy felmerült a tesztoszteronpótlás kapcsolata a szívbetegség, illetve a prosztatarák kockázatával.

A tesztoszteron-pótlás biztonságossága tehát fontos kérdéssé vált, s egy sor tanulmány készült e tárgykörben. Robert McLean szerint legalább 20 kutatás széleskörű bizonyítékai utalnak arra, hogy a tesztoszteron nem növeli a szívproblémákat, a vérrögképződés vagy a prosztatarák kockázatát. E tanulmányok némelyike a vizsgált férfiakat tíz éven keresztül követte, tehát csak azon túl nem lehet megmondani, hogy milyen kockázatok léteznek.

Mikor indokolt a kezelés?

Az alacsony tesztoszteronszint laboratóriumi vizsgálatokkal mutatható ki. Ha ennek szexuális tünetei zavaróak, akkor indokolt lehet a tesztoszteronkezelés elindítása. Az ACP szerint a kezelés hatásosságát egy éven belül újra kell értékelni, és ha nincs javulás, akkor a tesztoszteron alkalmazását be kell fejezni. Az alacsony tesztoszteronszint meglehetősen gyakori az idősebb férfiak körében. A 60 évesnél idősebbek 20 százalékánál, a 70 év felettiek 30 százalékánál, és a 80 évesnél idősebbek felénél fordul elő. McLean szerint azonban egy dologban biztosak lehetünk, hogy a tesztoszteron visszapótlása nem hozza vissza az elmúlt ifjúságot.

Az alacsony tesztoszteronszint csak egyike azoknak az okoknak, amelyek a nemi vágy csökkenését okozhatják. Stressz, alváshiány, depresszió, illetve valamilyen krónikus betegség is állhat a háttérben. A kutatások szerint az alacsony tesztoszteronszint önmagában ritkán okoz merevedési zavarokat. Sokkal gyakrabban áll a háttérben például érelmeszesedés. Ilyenkor a károsodott érhálózat nem képes a péniszbe elegendő vért juttatni a merevedéshez. Emellett a magas vérnyomás, a dohányzás és a magas koleszterinszint is merevedési zavarokat idézhet elő. Részletek!

Az amerikai orvosi tapasztalatok a tesztoszteronpótlást illetően a magyar férfiak esetében is relevánsak. Szerencsére nálunk nem kell megküzdeni a tesztoszteron szuperhatásairól szóló félrevezető marketingkampányokkal. Sőt a tesztoszteronszint növeléséhez hozzászóló kereskedelmi oldalak is elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy az életmódváltoztatás és természetes táplálékkiegészítők is hatásosak lehetnek. Ez egybevág a hazai orvosi szemlélettel is. Dr. Szabó Ferenc andrológus a következőket írja: "A tesztoszteronpótlás célja nem a teljesítménynövelés, hanem a megfelelő egészséges, kiegyensúlyozott életminőség elérése. Fontos, hogy amennyiben lehetséges a tesztoszteronhiány okát kell kideríteni és azt kell kezelni (például magas prolaktinszint, elhízás, pajzsmirigybetegségek, gyógyszermellékhatások stb.). A tesztoszteron pótlás eldöntésénél fontosak a laborértékek is, de a beteg panaszainak meghallgatása még fontosabb."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció