Megdöbbentő, mennyien halnak meg évente a környezetszennyezés miatt

Minden hatodik haláleset a környezetszennyezés számlájára írható - erre hívta fel a figyelmet a Lancet Bizottság által nemrégiben közzétett tanulmány.

A környezetszennyezés emberi szervezetre gyakorolt pusztító hatását mutatja, hogy 2019-ben világszerte többen haltak meg ezzel összefüggésbe hozhatóan, mint ahány áldozatot a malária, a tuberkolózis, a kábítószer-, és túlzott mértékű alkoholfogyasztás, valamint a háborúk követelnek évente. A Lancet Bizottság most publikált tanulmányából az is kiderül, hogy évente körülbelül 9 millióra tehető a különféle környezetszennyezés okozta halálos kimenetelű egészségügyi problémákban elhunytak száma. Közel háromnegyedük esetében a rossz minőségű levegő bizonyul végzetesnek - írja összefoglaló cikkében a CNN. 

A környezetszennyezés mértéke egyes országokban szinte elképzelhetetlen mértékű. Fotó: Getty Images
A környezetszennyezés mértéke egyes országokban szinte elképzelhetetlen mértékű. Fotó: Getty Images

Amint arra a tanulmány is rávilágít: az elmúlt két évtizedben drasztikusan, körülbelül 66 százalékkal emelkedett a légszennyezés és a mérgező vegyi szennyezések okozta halálesetek száma, amiben döntő szerepet játszott a népességnövekedés, a fosszilis üzemanyagok vég nélküli használata és az ellenőrizetlen urbanizáció.

"A légszennyezés egészségügyi hatásait az alacsony és közepes jövedelmű országok szenvedik meg leginkább” - ismertette Richard Fuller, a tanulmány vezető szerzője. Ugyanakkor - ahogy arra a szakértők is felhívták a figyelmet - a természetes vizek szennyezettsége legalább ekkora fenyegetettséget jelent, ezzel összefüggésbe hozhatóan körülbelül 1,36 millió ember hunyt el 2019-ben. Ezt követte az ólomszennyezés okozta halálozás, majd a mérgező vegyi anyagok miatti  "foglalkozási ártalmak".

Honnan származnak az adatok?

A mostani tanulmány szerzői a Lancet Bizottság 2015-ös jelentését vették alapul, ami egy nemzetközi együttműködéssel létrejött globális tanulmány (Global Burden of Disease Study) adatait tükrözi. Az azóta eltelt években azonban nem javult a környezetszennyezés mértéke, nem mérséklődött az emberi egészségre gyakorolt káros hatása - máig ez az idő előtti halálozások egyik legnagyobb kockázati tényezője.

Ahol a legrosszabb a helyzet

Nem meglepő módon az alacsony és közepes jövedelmű országokhoz köthető a környezetszennyezéssel összefüggésbe hozható halálesetek 90 százaléka. Különösen tragikus a helyzet Indiában és Nigériában.

A nagyjából 1,3 milliárd lakosú Indiában regisztrálták a legtöbb áldozatot: 1,6 milliót. A környezetszennyezés - különösen a légszennyezettség - egész Indiában jócskán meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által optimálisnak tartott határértéket. Az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat tavalyi adatai szerint a világ tíz legszennyezettebb városa közül hat Indiában van.

Ami azt jelenti, hogy indiaiak százmillióinak élete rövidülhet meg - évekkel. A Chicagói Egyetem nemrégiben készült tanulmánya azt mutatta ki, hogy a rossz levegő akár kilenc évvel is megrövidítheti a várható élettartamot. Nem véletlen, hogy szakemberek egy jó ideje globális összefogást sürgetnek - egyelőre csekély kézzelfogható eredménnyel.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)