Megdöbbentő, mennyien halnak meg évente a környezetszennyezés miatt

Minden hatodik haláleset a környezetszennyezés számlájára írható - erre hívta fel a figyelmet a Lancet Bizottság által nemrégiben közzétett tanulmány.

A környezetszennyezés emberi szervezetre gyakorolt pusztító hatását mutatja, hogy 2019-ben világszerte többen haltak meg ezzel összefüggésbe hozhatóan, mint ahány áldozatot a malária, a tuberkolózis, a kábítószer-, és túlzott mértékű alkoholfogyasztás, valamint a háborúk követelnek évente. A Lancet Bizottság most publikált tanulmányából az is kiderül, hogy évente körülbelül 9 millióra tehető a különféle környezetszennyezés okozta halálos kimenetelű egészségügyi problémákban elhunytak száma. Közel háromnegyedük esetében a rossz minőségű levegő bizonyul végzetesnek - írja összefoglaló cikkében a CNN. 

A környezetszennyezés mértéke egyes országokban szinte elképzelhetetlen mértékű. Fotó: Getty Images
A környezetszennyezés mértéke egyes országokban szinte elképzelhetetlen mértékű. Fotó: Getty Images

Amint arra a tanulmány is rávilágít: az elmúlt két évtizedben drasztikusan, körülbelül 66 százalékkal emelkedett a légszennyezés és a mérgező vegyi szennyezések okozta halálesetek száma, amiben döntő szerepet játszott a népességnövekedés, a fosszilis üzemanyagok vég nélküli használata és az ellenőrizetlen urbanizáció.

"A légszennyezés egészségügyi hatásait az alacsony és közepes jövedelmű országok szenvedik meg leginkább” - ismertette Richard Fuller, a tanulmány vezető szerzője. Ugyanakkor - ahogy arra a szakértők is felhívták a figyelmet - a természetes vizek szennyezettsége legalább ekkora fenyegetettséget jelent, ezzel összefüggésbe hozhatóan körülbelül 1,36 millió ember hunyt el 2019-ben. Ezt követte az ólomszennyezés okozta halálozás, majd a mérgező vegyi anyagok miatti  "foglalkozási ártalmak".

Honnan származnak az adatok?

A mostani tanulmány szerzői a Lancet Bizottság 2015-ös jelentését vették alapul, ami egy nemzetközi együttműködéssel létrejött globális tanulmány (Global Burden of Disease Study) adatait tükrözi. Az azóta eltelt években azonban nem javult a környezetszennyezés mértéke, nem mérséklődött az emberi egészségre gyakorolt káros hatása - máig ez az idő előtti halálozások egyik legnagyobb kockázati tényezője.

Ahol a legrosszabb a helyzet

Nem meglepő módon az alacsony és közepes jövedelmű országokhoz köthető a környezetszennyezéssel összefüggésbe hozható halálesetek 90 százaléka. Különösen tragikus a helyzet Indiában és Nigériában.

A nagyjából 1,3 milliárd lakosú Indiában regisztrálták a legtöbb áldozatot: 1,6 milliót. A környezetszennyezés - különösen a légszennyezettség - egész Indiában jócskán meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által optimálisnak tartott határértéket. Az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat tavalyi adatai szerint a világ tíz legszennyezettebb városa közül hat Indiában van.

Ami azt jelenti, hogy indiaiak százmillióinak élete rövidülhet meg - évekkel. A Chicagói Egyetem nemrégiben készült tanulmánya azt mutatta ki, hogy a rossz levegő akár kilenc évvel is megrövidítheti a várható élettartamot. Nem véletlen, hogy szakemberek egy jó ideje globális összefogást sürgetnek - egyelőre csekély kézzelfogható eredménnyel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Megnövekvő fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, teszi bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31 és 36 fok között várható. A déli országrészben ennél kissé melegebb, északkeleten hűvösebb is lehet az idő. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra