A világ legrosszabb levegőjű városai

Jelenleg Pakisztán kulturális fővárosa, Lahor a világ legszennyezettebb levegőjű városa - közölte egy levegőminőséget vizsgáló svájci vállalat.

A légszennyezettség kevésbé ismert hatása.

Lahort vastag szmog borítja az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat megállapítása szerint. A levegőminőség amerikai skálája szerint Lahor 203-as indexet kapott, míg a második legszennyezettebb levegőjű Újdelhi 183-at. A legrosszabb levegőjű városok toplistáján a bangladesi Dakka a harmadik 169-es indexszel és az indiai Kolkata (régi nevén Kalkutta) a negyedik 168-as értékkel.

levegőszennyezés, levegőszennyezettség, rossz levegő
Lahor a világ legszennyezettebb levegőjű városa. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ezreket betegít meg a rossz levegő

A növekvő szmog és a szálló porral szennyezett levegő miatt emberek ezrei betegednek meg légúti vagy más betegségekben. A rossz minőségű levegő miatt pedig sokan kénytelenek otthon maradni.

Lahor egyébként egykor a kertek városa volt, ám a 19. századtól kezdve az intenzív városiasodás és a lakosság növekvő száma miatt eltűntek a zöld területek a városból.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)