Ezek az emlékeztető oltás lehetséges mellékhatásai

Egyre több országban válik elérhetővé a teljesen oltottak számára a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás. Ennek is lehetnek kellemetlen tünetei, mellékhatásai. Mutatjuk, melyek ezek.

Az Egyesült Államokban szeptember 20-tól válik minden teljesen beoltott számára elérhetővé a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech emlékeztető (booster) oltása. Mivel a jelenlegi kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a vakcinák hatékonysága idővel kimutathatóan csökken, az amerikai egészségügyi hatóságok minden oltottat arra ösztönöznek, hogy nyolc hónappal a második részoltás után vegye fel az emlékeztető oltást is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban ez elhamarkodott lépés , és előbb arról kellene gondoskodni, hogy világszerte mindenki megkaphassa legalább az első dózist valamelyik védőoltásból.

koronavírus emlékeztető oltás
Egyre több országban kínálják fel az emlékeztető oltást a teljesen beoltottaknak. Fotó: Getty Images

Bizonytalanság a harmadik dózis körül

Akadnak, akik egyelőre nem tartják szükségesnek, hogy beadassák maguknak az emlékeztető oltást, mert úgy vélik, a két részoltás is megfelelően védi őket, mások pedig hezitálnak, mert - korábbi, kellemetlen tapasztalataik miatt - aggódnak a lehetséges mellékhatások miatt. A Slate magazin ezeket gyűjtötte össze témával foglalkozó írásában, ami azért is aktuális, mert itthon augusztus elsejétől kérhetik az emlékeztető oltást azok, akik betöltötték 18. életévüket, és legalább 4 hónapja megkapták a második dózist is.

A koronavírus új, agresszívabb mutánsainak megjelenésével indokolták azt, hogy lehetővé tették itthon a 3. oltások beadatását azoknak, akik az elsők között lettek beoltva. Természetesen a harmadik dózis felvétele is önkéntes és ingyenes. Összefoglaltuk, mit lehet még tudni a harmadik oltásról.

Mire lehet számítani az emlékeztető oltás után?

Ahogy arról a slate.com is ír, mivel eddig csak néhány országban elérhető a booster vakcina - köztük Oroszországban, Izraelben és Magyarországon - ezért a lehetséges mellékhatásokról, oltási reakciókról és kockázatokról egyelőre nagyon kevés a releváns információ.

"Az eddig jelentett oltási reakciók a harmadik dózis - mRNS-alapú vakcina beadása - után is hasonlóak, mint a korábbiak esetében. A leggyakoribb tünet a fáradtság és az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, de összességében a legtöbb tünet, amiről az oltottak beszámoltak, enyhe vagy közepes mértékű" - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), hozzátéve, hogy ezek is jellemzően néhány napon belül elmúlnak.

További gyakori mellékhatások közé tartozik a vakcina beadásának helyén jelentkező duzzanat, a bőrpír, a fejfájás, az izomfájdalom, a hidegrázás, a láz, a hányinger. Egy izraeli felmérésből az derül ki - itt a 60 év felettiek jogosultak emlékeztető oltásra -, hogy a Pfizer-vakcinát kapók 88 százaléka a harmadik adag beadása után "hasonlóan vagy jobban" érezte magát, mint a második adag után. A CDC szerint a harmadik oltás utáni súlyos mellékhatások ritkák, de előfordulhatnak.

Ugyanakkor a szervezet szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy olyanok is vannak, akik semmiféle kellemetlenséget nem tapasztaltak egyik részoltás után sem, sokaknak pedig az emlékeztető oltás sem okoz problémát.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: