Elfogynak a tapasztalt orvosok

Az Egyesült Államokban 2032-ra nem lesz megfelelő számú és felkészültségű orvos - tudatta az amerikai orvosegyetemek szövetsége.

Alig másfél évtized múlva a szükségesnél 122 ezer orvossal kevesebb szolgálja majd a betegeket Amerikában. A hiány mind az általános orvosok, mind a szakorvosok körét érinti majd. Ennek következtében egyre nehezebb lesz megfelelő orvosi ellátáshoz jutni, elsősorban a vidéki és elzárt, kisebb településeken. De már most is legalább 84 millió amerikai él olyan vidékeken, ahol nincs megfelelő számú és felkészültségű orvos.

orvos, orvoshiány, egészségügy, betegellátás, kórházi ellátás,
Az amerikai orvosok egyharmada 65 éven felüli, így hamarosan visszavonul. Fotó: 123rf

Az orvoshiány okai

Komoly gondban a magyar egészségügy - részletek itt!

A jelenlegi és a várható orvoshiánynak a szakemberek szerint több oka is van. Az egyik, hogy idősödik az orvostársadalom: az amerikai orvosok egyharmada 65 éven felüli, így hamarosan visszavonul. Ugyanakkor az amerikai társadalom is egyre sokszínűbb, vagyis gyarapszik a különböző népcsoportok lélekszáma. A világ olyan vidékeiről is érkeznek az észak-amerikai kontinensre, ahonnan az Egyesült Államokban alig ismert betegségeket hoznak, a már ismert kórok pedig összetettebb kezelést , következésképpen magasabb fokú orvosi felkészültséget és szélesebb körű ellátást igényelnek majd. "E kihívások nagy kockázatot jelentenek országunk számára" - hangsúlyozták az összeállítás szerzői.

Jelenleg 154 akkreditált intézményben, valamint több mint 400 kórházban és egészségügyi intézményben folyik orvosképzés az Egyesült Államokban. A szakemberek szerint azonban a növekvő kihívások és a közelgő orvoshiány mitt szakemberek bővíteni kell az oktató kórházak számát, illetve a kiképzendő orvosok és nővérek lélekszámát is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra