Az azbeszt ezért veszélyes - infografika

Az azbeszt csábítóan sokrétűen felhasználható anyag, de igen veszélyes. Még most is százezrek halnak meg olyan súlyos krónikus betegségekben, amelyet ez a természetes anyag vált ki. Miért használtuk, ha olyan veszélyes?

A legtöbb szennyezőanyag, különösen, amelyek nyilvánvalóan megmérgezik, megbetegítik az embereket, nem a természetben keletkeznek. Nem így az azbeszt , amely egy természetes ásvány. Pontosabban az azbeszt nem egyfajta ásványi anyag, hanem szilikát ásványok egész csoportja, amelyekben közös, hogy azonos módon rostos szerkezetűek. Gazdasági hasznosításában a "fehér azbeszt" (krizotil) vitte a prímet, de kisebb mennyiségben feldolgozták és alkalmazták az emberi szervezetre legveszélyesebb "kék azbesztet" (krokidolit) és a "barna azbesztet" (amozit) is.

azbeszt
Nem járvány tört ki, csak az azbesztmentesítéshez kell speciális védőruha - Fotó: 123rf

Az azbeszt hasznosításának több ezer éves története van. Már az ókori egyiptomiak azbesztruhában temették el a fáraóikat, hogy az örökkévalóságig hordhassák, és azbesztruhában temetkeztek a középkori királyok és hadurak is, hiszen ez a szövet nem bomlik le . Az ókori római arisztokraták háztartásában gyakori volt az azbeszt asztalterítő és szalvéta, amelyeket egyszerűen csak tűzbe dobtak, hogy megtisztítsák.

De az ókori kultúrák is ismerték már a veszélyeit. A római történetíró, idősebb Plinius például dokumentálta az azbesztet bányászó és feldolgozó rabszolgák tüdőbetegségeit, sőt még azt is, hogy megpróbáltak primitív légzőkészülékeket fabrikálni, hogy védekezhessenek a betegség ellen. Az azbeszt fénykorát a 20. században érte el, ahol mindenféle építési és szigetelőanyagot gyártottak belőle. A tetőfedéstől a hadihajók tűzálló szigeteléséig minden készült belőle. Sajnálatos módon a lakóházakat és munkahelyeket is széles körben szigetelték ezzel az anyaggal, ami mind a mai napig sok ezer embert betegít meg. Az azbeszt eltávolítását a veszélyessége miatt mindenképpen szakemberre kell bízni.

azbeszt

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra