Rákra utaló tünetek, amiket nem veszünk észre

A bőrrák elleni legjobb védekezés, ha óvjuk a bőrt a közvetlen napfénytől. Emellett pedig nagyon fontos, hogy rendszeresen figyeljük és ellenőrizzük a bőrünket, hogy időben elcsíphessük a betegségre utaló elváltozásokat.

Rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés mellett is elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a következő bőrelváltozásokra – hívja fel a figyelmet a Prevention cikke.

6 milliméternél nagyobb, új anyajegyek megjelenése

Egy új szeplő vagy anyajegy megjelenése önmagában még nem ok a pánikolásra, de ha a mérete nagyobb, mint 6 mm, az a melanóma egyik korai jele is lehet – akárcsak az, ha az anyajegy mérete folyamatosan növekszik. A melanóma szinte bármilyen életkorban jelentkezhet, így érdemes ügyelni a tüneteire. Azért nem könnyű mindig észrevenni, mert olyan, nehezen látható helyeken is lehetnek új anyajegyek, mint a hátunk, vagy a tarkónk, ezért fontos, hogy a családtagok időről időre egymást is ellenőrizzék.

Egyenetlen szélű új anyajegyek

Egy nem rosszindulatú anyajegy általában szimmetrikus és a szélei is egyenletesek – ha olyat találunk magunkon, ami aszimmetrikus és egyenetlen vagy elmosódott szélű, mindenképp mutassuk meg orvosnak is. Ezeket sem mindig könnyű észrevenni, mert igazán közelről nézve szinte minden anyajegy széle egyenetlennek látszik egy kicsit, ráadásul ha valaki szeplősödésre hajlamos, több szeplő egymás mellett távolról szintén egy aszimmetrikus bőrhiba képét mutathatja.

Fontos, hogy odafigyeljünk az anyajegyeinkre!
Fontos, hogy odafigyeljünk az anyajegyeinkre!

Furcsa színű anyajegyek

Az anyajegyek színe általában barna vagy barnás árnyalatú, esetleg barnás rózsaszín. Ha egy anyajegy fekete, piros, fehér, esetleg kék, akkor is jó, ha mihamarabb látja egy szakember is. Szintén rosszat jelenthet egy olyan anyajegy, amely egyszerre több színű, például kétféle barna. A színváltozást sokan azért nem veszik észre, mert azt gondolják, hogy ha nyáron lebarnulnak, és sötétebb lesz a bőrük, logikus, hogy az anyajegyeik is sötétebbek lesznek – pedig ez nem igaz. Ha bármelyik anyajegyünk színe megváltozik, a biztonság kedvéért forduljunk orvoshoz.

Jelek, hogy mikor gyanús az anyajegy

Pikkelyes foltok

Ha pikkelyes foltot találunk a karunkon, az lehet egyszerű bőrkiszáradás is, de ha a mérete meghaladja a 6 milimétert, és 6 hét után sem tűnik el, akkor mutassuk meg bőrgyógyásznak, mert karcinóma jele is lehet, főleg akkor, ha csak egy, vagy néhány van belőle. Ha sok kis pikkelyes foltunk van, az valószínűleg inkább kiütés. Az ilyen kis foltokat akkor nehéz észrevenni, ha valaki sokat napozik, esetleg le is ég, mert gyakran egyszerű bőrhámlásnak véli a dolgot.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: