Rákkeltő húsok: mennyit ehetünk belőle?

A WHO jelentése szerint a feldolgozott hústermékek és "valószínűleg" a vörös húsok ugyanolyan mértékben rákkeltő hatásúak, mint az alkohol, az azbeszt, az arzén és a cigaretta. A magyarok sok feldolgozott húst esznek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének (IARC) aktuális jelentése szerint a feldolgozott hústermékek, mint például a bacon, a kolbász és a sonka, a virsli, a szalonna, a húskonzervek a vezető rákkeltő termékek a cigaretta és az alkohol mellett. A felmérések azt mutatják, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús elfogyasztása 18 százalékkal növeli meg a bélrákok (vastag- és végbélrák) kialakulásának a valószínűségét.

Az IARC több mint nyolcszáz tanulmány alapján sorolta a feldolgozott hústermékeket az emberre nézve rákkeltő hatású anyagok kategóriájába. Azt ugyanakkor elismerte, hogy "még nem igazán tudni", hogyan növelik a húsipari termékek a rák kockázatát, jóllehet a feldolgozás során kialakuló vegyi összetevőket gyanítják a rákkeltő hatások forrásaként - ilyen lehet a nitrites pácsó, a füstaroma, a különféle adalékanyagok.

"A feldolgozott hús fogyasztása okozta végbélrák kialakulásának kockázata továbbra is gyenge, de a kockázat nő az elfogyasztott hús mennyiségével" - hívta fel a figyelmet Kurt Straif, az IARC kutatóorvosa.

A friss húsok is rákkeltőek?

A vörös hús fogyasztását "valószínűleg rákkeltőnek" sorolta be az ügynökség "korlátozott jelzések" alapján. Különösen a vörös húsokkal kell óvatosan bánni - ide tartozik a disznó-, a marha- és a bárányhús is. A friss húsok azonban, szemben a feldolgozott termékekkel, kisebb rizikókategóriába kerültek ("valószínűleg rákkeltőek"), mivel az eredmények nem kielégítően biztosak.

A magas fokon történő sütés vagy a húsnak a lánggal való érintkezése következtében további rákkeltő hatás alakulhat ki, de a sütés esetleges szerepe még nem igazán ismert ezen a téren az ügynökség szerint. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a vörös hús fogyasztása és a végbélrák között van kapcsolat, ahogy a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák között is.

Mennyi vörös húst ehetünk?

A témában született tudományos munkák összesítése alapján a vörös hús esetén 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt.

Így ismerheti fel időben a vastag- és a végbélrákot A vastag- és végbélrák 100 emberből 4-6-ot érint. Az arány magas, némileg megnyugtató viszont, hogy a legjobban szűrhető rák. Idejében felfedezve és kezelve jó eséllyel gyógyítható. Kiváltképp, ha még rákmegelőző állapotban derül fény az elváltozásra. "Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" - mondta Christopher Wild, az IARC igazgatója.

Mennyi feldolgozott húst esznek a magyarok?

A magyarok viszonylag sok feldolgozott húst esznek, bár a fogyasztás hosszú távon csökkenő tendenciát mutat a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb (2013-as) adatai szerint egy "statisztikai átlagmagyar" a most veszélyesnek minősített termékek közül sertéshúst eszik legtöbbet, évente 14,7 kilót, ami napi 40 grammnak felel meg. Ehhez jön azonban a húskonzervek és egyéb húsipari termékek (például virslik, felvágottak, húskészítmények) napi 38 grammja, valamint a kolbászból, szalámiból, sonkából naponta elfogyasztott 14,5 gramm. A marhahús fogyasztása elenyésző, évente fejenként 0,6 kiló, ami napi 1,6 grammot jelent.

A magyarok sok feldolgozott húst esznek

A magyarok sok feldolgozott húst esznek A szakértők azt ajánlják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak feldolgozott hústermékeket, igyekezzenek a napi adagot csökkenteni, illetve csak alkalmilag fogyasztani ilyen termékeket. Az alkalmi fogyasztásuk ugyanis nem okoz ilyen veszélyt.

Azért vegák se legyünk?

A tanulmány azt a következtést nem vonja le, hogy érdemesebb vegetáriánusnak lenni, mert "a vegetáriánus és a húsos étrendeknek is megvannak a különböző előnyei és hátrányai az egészségre nézve". A hús például proteint, vasat, cinket és B-vitamint tartalmaz. Cristopher Wild szerint eredményeik leginkább arra szolgálnak, hogy felhívják a kormányzatok vagy az illetékes nemzetközi szervezetek figyelmét, így a jövőben összeállítandó táplálkozási javaslatokat ebből a szempontból is mérlegelhetik.

Kockázati osztályok

A szakértők a rákkeltő anyagokat öt veszélyességi kategóriába sorolják; a feldolgozott húsok a legveszélyesebb kategóriába kerültek, ugyanoda, ahova a cigaretta, az alkohol, az arzén és az azbeszt is tartozik. A WHO jelentése alapján tehát ezek a húsipari termékek hivatalosan is karcinogénnek minősülnek.

Az osztályozás azonban nem a rizikó nagyságát tükrözi, hanem azt, hogy mennyire erős tudományos bizonyítékok szólnak az adott anyag rákkeltő mivolta mellett. A Global Burden of Disease Project legfrissebb adatai szerint a hústermékekben gazdag táplálkozásnak évente 34 ezer, rákos megbetegedés miatt bekövetkezett haláleset tulajdonítható, míg évi egymillió halálesetet okoz a dohányzás, 600 ezret a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, 200 ezret pedig a légszennyezettség.

További cikkeink a témában:

Rákkeltő húsok: a dietetikusok tudták, a húsosok felháborodtak

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)