Rajtunk múlik, hogy rákosak leszünk-e

Magyarország egyik kiemelkedő problémája az egészségértés és az öngondoskodás hiánya. Pedig a saját egészségünkért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Épp ezért az idei Nemzeti Rákellenes Nap fókuszában a cselekvés, a megelőzés és az öngondoskodás fontossága áll.

Te ki vagy és mit teszel a rák ellen? - ez az idei Nemzeti Rákellenes Nap szlogenje. Nem véletlenül, hiszen a daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne, ha az emberek jobban odafigyelnének a saját egészségükre. A lakosság többsége viszont nem tudja, miért betegszik meg, és azt sem, hogy mit kellene tennie a daganatos megbetegedések megakadályozásáért. A Magyar Rákellenes Liga ezért a cselekvés és az öngondoskodás fontosságára hívta fel a fegyelmet.

Rosszul állunk a megelőzés terén

Az Eurostat 2017-ben megvizsgálta az Európai Uniós országok zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásait. Az adatok szerint a zöldségfogyasztás terén Magyarországon a legrosszabb a helyzet, de gyümölcsfogyasztásban is csak 3 országot tudtunk megelőzni.

Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér- és húsfogyasztás, valamint a megrendítően alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás egyaránt jelentősen hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához.

Tovább rontja egészségünket, hogy az adatok szerint rengeteg káros anyaggal terheljük a szervezetünket: a 15 évnél idősebb lakosság mintegy harmada dohányzik, ezzel az aránnyal pedig a 16. helyen állunk az uniós országok listáján. Egy másik felmérésből pedig az derült ki, hogy a magyarok 16,3 százaléka heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt.

rák, daganat, daganatos megbetegedések,
A daganatos megbetegedések harmada megelőzhető lenne. Fotó: 123rf

Egy kis odafigyelés életet menthet

Kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével és azok felismerésével idejében felfedezhető egy esetleges daganatos megbetegedés. A Magyar Rákellenes Liga szerint az alábbiak észlelése esetén mielőbb forduljunk orvoshoz:

 • anyajegyen, szemölcsön látható változások
 • indokolatlan fogyás
 • nyelési nehézségek
 • nem múló köhögés, rekedtség
 • érezhető csomó, duzzanat a mellben vagy a herékben
 • fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
 • véres, szokatlan széklet vagy vizelet
 • szokatlan vérzés, váladékfolyás

Fontos továbbá a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Az állam egyre több szűrési lehetőséget biztosít, legújabb programja például a vastagbéldaganat szűrésére irányul. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezek a szűrések csak rendszeres részvétel mellett tudják hatékonyan segíteni az esetleges daganatos betegségek felismerését.

Életmódváltással az egészségért

Jelentősen csökkenthető a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata az Európai Rákellenes Kódex pontjainak betartásával is. A kódex az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája. Az idén 32 éves kiadvány tartalmát a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében időnként megújítják, de a célja változatlan: tájékoztatni az embereket azokról a lehetőségekről, amelyekkel ők maguk vagy családtagjaik tehetnek a daganatok kialakulása kockázatának csökkentése érdekében.

 • Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté!
 • Egészséges testsúly: tegyen arról, hogy egészséges testsúlya legyen, ne hízzon el!
 • Testmozgás: próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülő helyzetben!
 • Táplálkozás: fogyasszon egészséges ételeket, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt! Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket!
 • Alkohol: tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, hogyha egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt!
 • Napozás, UV sugárzás: óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, valamint használjon naptejet! Ne használjon szoláriumot!
 • Szennyező anyagok: kövesse a szükséges biztonsági előírásokat, és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés), függetlenül attól, hol is tartózkodik!
 • Sugárzás: tájékozódjon, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak! Ha igen, tegyen lépéseket ezen állapot csökkentésére! Szellőztessen naponta!
 • Szoptatás: az anyák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért, ha csak teheti, szoptassa kisbabáját!
 • Hormonterápia: a hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket!
 • Védőoltások és fertőzések: gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban!
 • Szűrés: az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrési programokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nőhet az adott kezelés sikeressége!
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: