Méhnyakrákszűrés: segítünk értelmezni a leletet

A méhnyakrák lassan kialakuló, progresszív betegség, amely több rákmegelőző állapoton keresztül jön létre. Éppen ezért fontos az időben elvégzett vizsgálat és a pontos diagnózis, amely meghatározza a további teendőket.

A méhnyakrák a mellrák után a második leggyakoribb nemi szervi daganat a nőknél. Ez tulajdonképpen a méhnyak (cervix uteri) kórosan megváltozott sejtjeinek folyamatos szaporodását jelenti, amelynek kialakulásáig hosszú idő, akár 10-15 év is eltelhet:

 • A rákot megelőző méhnyak elváltozások általában nem okoznak tüneteket.
 • Idővel egyre kórosabbá válnak a sejtek, felfedezés, kezelés hiányában kifejlődik a daganat (ráksejtek).
 • Továbbterjedve a méhnyak támasztó szöveteibe is behatolnak.
 • Áttéteket képezhetnek.

Magyarországon évente csaknem 1300 új esetet fedeznek fel, sajnos sokszor már előrehaladott állapotban. Nagyon fontos a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálaton való részvétel, amelynek során lehetőség van HPV-meghatározásra és nőgyógyászati citológiai vizsgálatra, illetve a méhnyakkenet levételére (PAP-teszt), amelyet a méhnyakból származó kóros vagy potenciálisan kóros sejtek kimutatására használnak.

Méhnyakrákszűrés
A méhnyakrák a második leggyakoribb női nemi szervi daganat típus.

Nem biztos, hogy daganat

A kapott eredmény értékeléséhez jellemzően a P-skálát használják, amelynek 5 szintjét különböztetik meg:

 • P0: nem értékelhető.
 • P1 és P2: nem merül fel a tumor gyanúja.
 • P3: egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást jelent, esetenként felmerül a tumor gyanúja.
 • P4: már nagymértékben jelen vannak a kóros sejtek, erős a gyanú a tumorra.
 • P5: minden jel tumorra utal.

Mit jelent, ha P3 lett a rákszűrés eredménye?

Kiegészítve/helyette az ún. Bethesda-féle SIL osztályozás a megfelelő: LSIL: CIN I; HSIL/nagyfokú SIL, azaz High Grade SIL: CIN II., CIN III., CIN IV. vagy CIS).

 • LSIL– HSIL: kóros sejtek jelenléte, ismételt diagnosztika, szövettani mintavétel, majd kezelés szükséges.
 • CIS: daganatos elváltozást jelent, nagyon fontos a további teendő.

Az időben diagnosztizált betegség megfelelő kezeléssel a legtöbb esetben gyógyítható. Amennyiben P4 vagy P5/vagy újabban HSIL (súlyos fokú hámsejt eltérés), CIS szerepel a leletén, további vizsgálatok következnek, méhnyak kúp alakú kimetszése (LEEP), szövettani mintavétel, képalkotó vizsgálat (ultrahang, MRI, stb.). Fontos tudnia, hogy egyetlen kóros citológiai eredmény nem biztos, hogy daganatra utal, ezért fontos az ismételt vizsgálat.

LEEP

Az úgynevezett Loop-konizáció (LEEP) egy kisebb nőgyógyászati műtét, amelynek során, rövid narkózisban eltávolítják a méhnyak kóros területét, további műtét legtöbbször nem szükséges. Szükség lehet újbóli beavatkozásra is (rekonizáció). Amennyiben maradéktalanul sikerült eltávolítani a problémás részt, három havonta kontroll citológia javasolt, majd egy év után folytatódik az éves rákszűrés – mondta dr. Hernádi Balázs nőgyógyász.

Előrehaladott stádiumaiban a méh eltávolítása (hiszterektómia), és esetenként a környéki nyirokcsomók eltávolítása is szükséges, szóba jöhet sugárkezelés vagy kemoterápia, valamint a kettő kombinációja. „A rendszeres nőgyógyászati szűrés, oltás és kontroll a legjobb lehetőség a méhnyakrák korai felismerésére, időbeni kezelésére” – hangsúlyozta a Nőgyógyászati Központ orvosa.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön helyenként ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben viszont este, késő este egyre nagyobb területen vált ónos esőbe a csapadék. Az északkeleti határ mentén még havazás várható, és ott tovább gyarapodhat a hótakaró. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra