Mit jelent, ha P3 lett a rákszűrés eredménye?

Az évenkénti méhnyakrákszűrés minden nő esetén igen nagy jelentőségű, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt.

Sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 áll a papírjukon

A méhnyakrák-szűrés eredményének értékeléséhez többek között még ma is a P-skálát használják, melynek 5 szintjét különböztetik meg. Ez alapján a P1/P2 eredmény egészséges esetben kapható, míg a P4/P5 már rákos elváltozásokra utal. A kettő között létezik a P3-as eredmény, amelyről sokan nem tudják, hogy pontosan mit is jelent: egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást. (Éppen a P3-as eredmény teszi alkalmatlanná ezt a régi osztályozást).

Hogy pontosan milyen terápiás módszert is kell alkalmazni, a pontos eredménytől függ, ugyanis érdemes tudni, hogy a pontos diagnózishoz Bethesda-osztályozásra van szükség, mellyel sokkal pontosabb információt kapunk.

Mit jelent ha P3 lett a rákszűrés eredménye?
Sokan megijednek, ha megtudják, P3 lett a vizsgálat eredménye

Aggódjunk, ha P3 lett az eredmény?

Sokan kétségbe esnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye. De vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán? Először is fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van vagy ezt megelőző állapotban jár - de pusztán ez alapján nem is zárható ki.

"Az érték annyit takar, hogy a minta gyanús, ezért további vizsgálatokat igényel, mivel kóros folyamatok jelenlétére utal. Ez lehet fertőzés ( HPV ), gyulladás, akár ezek kapcsán kialakult valamilyen hámeltérés, de a rosszindulatú sejtek jelenléte sem zárható ki"- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyászati onkológusa, aki hozzátette, hogy a pontosabb diagnózis érdekében a Bethesda-rendszer szerinti értékeket kell figyelembe venni, ami igen fontos a további teendők meghatározásának céljából.

LSIL/HSIL

Ha a bekeretezett P3 mellett a részletes leírásban LSIL eredményt kap, akkor ez azt jelenti, hogy kis mértékben jelen vannak kóros sejtek, melyet okozhat akár gyulladás is. Itt már szükség van kezelésre, majd a vizsgálat ismétlése mindenképpen indokolt, valamint HPV-tipizálás is szükséges lehet. Rosszabb eset, amikor a P3 mellett HSIL áll - ez súlyosabb fokú hámelváltozást takar, és ha magas kockázatú HPV fertőzést (HR-HPV) igazolnak, akkor ez konizációt (a méhnyak kúp alakú kimetszését) teszi indokolttá.

Ezért a P3-as eredmény még nem minden esetben ad okot komoly aggodalomra, hiszen meglehet, hogy csupán az immunerősítő, gyulladásgátló, antibiotikumos, HPV elleni kezelés önmagában is elég. Mindenekelőtt az eredmény pontosítása szükséges. Utána a vizsgálatot meg kell ismételni, és amennyiben ismét LSIL/HSIL az eredmény, úgy konizációra van szükség, amelyet szövettani elemzésre küldenek. Hogy mi a további teendő, arról a szakorvos, esetleg egy nőgyógyász-onkológus dönt az ilyenkor sűrűbben végzett vizsgálatok eredményének függvényében.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: