Bizonyították, a fiatalabbak könnyebben legyűrik a rákot

Egymillió rákos beteg 1990 és 2010 közötti adatait elemezték kutatók, amiből kiderült, hogy a fiatalabb betegek esetében a kór túlélési rátája sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint az idősebbeknél.

Az életkorok szerinti aránytalanság az összes olyan daganat esetében fennállt, amelyeknek a diagnosztizálásában és a kezelésében hatalmas előrelépés történt az utóbbi évtizedekben, így például a vastag-, illetve végbélrák, az emlőrák és a prosztatarák esetében. Az eredményekről a Medical News Today készített beszámolót.

Élet a rák után. Ez sem könnyű!

A rákbetegség esetében nemcsak a diagnózis elfogadása és a kezelések végigcsinálása rendkívül megterhelő, de a gyógyulás után a mindennapokba való visszailleszkedés is komoly nehézségeket okoz a betegeknek. A The Telegraph a rák legyőzése utáni nehézségekről, és a lehetséges megoldásokról közölt cikket. Tudjon meg többet, kattintson!

A kutatáshoz felhasznált adatok a National Cancer Institute Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) programból származtak az 1990 és 2009 között diagnosztizált vastagbél-, végbél-, prosztata-, emlő-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy- és petefészekrákos esetekkel kapcsolatosan. A túlélési ráta nem különbözött az afroamerikai és a fehér népesség körében, kivéve a petefészek- és a prosztatarák esetében, ahol az afroamerikaiak közül többen élték túl a betegségeket. Az életkoroknál már nagyobb aránytalanságokat találtak a kutatók.

A vastag- és végbélrák esetében például a fiatalabb betegek túlélési rátája majdnem négyszerese volt az idősebbekének a vizsgált időszakban. A 65 év alattiak esetében körülbelül 45 százalékkal sikerült csökkenteni a vastag- és végbélrák okozta halálozások számát, míg a 75-85 éves korosztály esetében ez az arány csupán 12 százalék. "Ehhez nagyon hasonló képet kaptunk a mell-, a máj-, a tüdő-, a hasnyálmirigy- és a prosztatarák esetében is" - mondják a tanulmány szerzői.

A kutatók a mell- és a béldaganatok esetében azt is megvizsgálták, hogyan alakulnak a túlélési ráták a rákok egyes stádiumaira lebontva. Azt találták, hogy az idősebbek és a fiatalok túlélési esélyei között nagy különbség a korai stádiumban diagnosztizált rák esetében van, az előrehaladottabb rákos eseteknél nincs olyan nagy különbség az életkori csoportok között. A túlélési esélyek javulása összhangban van az új műtéti eljárásokkal, illetve az újabb fajta adjuváns szerek alkalmazásával. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a terápiák az idősebbeken nem segítenek.

Egyes rákfajták esetében a fiatal betegek túlélési rátája négyszerese az idősebbekének

Egyes rákfajták esetében a fiatal betegek túlélési rátája négyszerese az idősebbekénekA kutatásból az is kiderült, hogy azoknál a daganattípusoknál, amelyek esetében nem volt olyan szembeötlő a kezelési módok javulás, ott az életkori csoportok túlélési esélyei között sincsen akkora különbség. "A máj-, tüdő-, hasnyálmirigy-, illetve petefészekrákos betegek túlélési rátájának különbsége az idősebb és a fiatalabb korosztály esetében nem olyan drámai." A kutatásban a halálozás kockázatát az 1990 és 1994 között diagnosztizált rákok és a 2005 és 2009 között diagnosztizált rákok összehasonlításával állapították meg.

Az 50-64 éves korosztályban a a 20 éves időszakban a halálozás kockázata 39 százalékkal csökkent a májrák esetében és 68 százalékkal a prosztatarák esetében. A 75-85 éves korosztályban ugyanezek az arányok a májrák esetében 24 százalék, a prosztatarák esetében 35 százalék.
A tanulmány szerzői az adatokból azt a következtetést vonták le, hogy az életkorok közötti túlélésiráta-növekedési különbségek - legalábbis részben - abból adódnak, hogy az idősebb korosztályba tartozók másféle kezeléseket kapnak ugyanazután a diagnózis után. Ez szerintük arra kellene, hogy ösztönözze a kutatókat, hogy ezeket a különbségeket tovább vizsgálják, és hogy ezek alapján minden beteg számára megfelelő kezeléseket tudjanak biztosítani.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag