+13° - +31°
Nincs front

Bizonyították, a fiatalabbak könnyebben legyűrik a rákot

Egymillió rákos beteg 1990 és 2010 közötti adatait elemezték kutatók, amiből kiderült, hogy a fiatalabb betegek esetében a kór túlélési rátája sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint az idősebbeknél.

Az életkorok szerinti aránytalanság az összes olyan daganat esetében fennállt, amelyeknek a diagnosztizálásában és a kezelésében hatalmas előrelépés történt az utóbbi évtizedekben, így például a vastag-, illetve végbélrák, az emlőrák és a prosztatarák esetében. Az eredményekről a Medical News Today készített beszámolót.

Élet a rák után. Ez sem könnyű!

A rákbetegség esetében nemcsak a diagnózis elfogadása és a kezelések végigcsinálása rendkívül megterhelő, de a gyógyulás után a mindennapokba való visszailleszkedés is komoly nehézségeket okoz a betegeknek. A The Telegraph a rák legyőzése utáni nehézségekről, és a lehetséges megoldásokról közölt cikket. Tudjon meg többet, kattintson!

A kutatáshoz felhasznált adatok a National Cancer Institute Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) programból származtak az 1990 és 2009 között diagnosztizált vastagbél-, végbél-, prosztata-, emlő-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy- és petefészekrákos esetekkel kapcsolatosan. A túlélési ráta nem különbözött az afroamerikai és a fehér népesség körében, kivéve a petefészek- és a prosztatarák esetében, ahol az afroamerikaiak közül többen élték túl a betegségeket. Az életkoroknál már nagyobb aránytalanságokat találtak a kutatók.

A vastag- és végbélrák esetében például a fiatalabb betegek túlélési rátája majdnem négyszerese volt az idősebbekének a vizsgált időszakban. A 65 év alattiak esetében körülbelül 45 százalékkal sikerült csökkenteni a vastag- és végbélrák okozta halálozások számát, míg a 75-85 éves korosztály esetében ez az arány csupán 12 százalék. "Ehhez nagyon hasonló képet kaptunk a mell-, a máj-, a tüdő-, a hasnyálmirigy- és a prosztatarák esetében is" - mondják a tanulmány szerzői.

A kutatók a mell- és a béldaganatok esetében azt is megvizsgálták, hogyan alakulnak a túlélési ráták a rákok egyes stádiumaira lebontva. Azt találták, hogy az idősebbek és a fiatalok túlélési esélyei között nagy különbség a korai stádiumban diagnosztizált rák esetében van, az előrehaladottabb rákos eseteknél nincs olyan nagy különbség az életkori csoportok között. A túlélési esélyek javulása összhangban van az új műtéti eljárásokkal, illetve az újabb fajta adjuváns szerek alkalmazásával. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a terápiák az idősebbeken nem segítenek.

Egyes rákfajták esetében a fiatal betegek túlélési rátája négyszerese az idősebbekének

Egyes rákfajták esetében a fiatal betegek túlélési rátája négyszerese az idősebbekénekA kutatásból az is kiderült, hogy azoknál a daganattípusoknál, amelyek esetében nem volt olyan szembeötlő a kezelési módok javulás, ott az életkori csoportok túlélési esélyei között sincsen akkora különbség. "A máj-, tüdő-, hasnyálmirigy-, illetve petefészekrákos betegek túlélési rátájának különbsége az idősebb és a fiatalabb korosztály esetében nem olyan drámai." A kutatásban a halálozás kockázatát az 1990 és 1994 között diagnosztizált rákok és a 2005 és 2009 között diagnosztizált rákok összehasonlításával állapították meg.

Az 50-64 éves korosztályban a a 20 éves időszakban a halálozás kockázata 39 százalékkal csökkent a májrák esetében és 68 százalékkal a prosztatarák esetében. A 75-85 éves korosztályban ugyanezek az arányok a májrák esetében 24 százalék, a prosztatarák esetében 35 százalék.
A tanulmány szerzői az adatokból azt a következtetést vonták le, hogy az életkorok közötti túlélésiráta-növekedési különbségek - legalábbis részben - abból adódnak, hogy az idősebb korosztályba tartozók másféle kezeléseket kapnak ugyanazután a diagnózis után. Ez szerintük arra kellene, hogy ösztönözze a kutatókat, hogy ezeket a különbségeket tovább vizsgálják, és hogy ezek alapján minden beteg számára megfelelő kezeléseket tudjanak biztosítani.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag