Az Egyesült Államokban betiltottak egy népszerű e-cigarettát

A folyékony nikotin mellett olyan vegyületeket azonosítottak az utántöltő kapszulákban, amelyek hosszú távú egészségkárosodást is okozhatnak.

Az Amerikai Egyesült Államokban betiltották a Juul Labs e-cigaretta termékek árusítását, mivel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint a cég nem tudta elég meggyőzően bizonyítani, hogy az általa gyártott dohány, valamint mentol ízű e-cigaretták használata biztonságos

A gyógyszerhatóság arra kötelezte a társaságot, hogy hagyjon fel termékeinek árusításával és felszólította a dohánykereskedőket, hogy vegyék le polcaikról a Juul elektromos cigaretták csomagjait és a hozzájuk tartozó utántöltő kapszulákat is – számolt be a a VG a The Wall Street Journal cikkére hivatkozva.

A betitott e-cigaretta különösen a fiatalok körében volt népszerű. Fotó: Getty Images
A betitott e-cigaretta különösen a fiatalok körében volt népszerű. Fotó: Getty Images

A Juul Labs cég már jelezte, hogy nem ért egyet a hatóság döntésével, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy áruik a piacon maradhassanak. Szerintük már bebizonyították az FDA-nak, hogy készülékeik nem veszélyesek. A hatóságot azonban nem tudták meggyőzni arról, hogy a készülék használatakor nem jutnak a fogyasztó szervezetébe a nikotin mellett más egészségére potenciálisan káros anyagok is. Az FDA ugyanis a folyékony nikotin mellett olyan vegyületeket azonosított az utántöltő kapszulákban, amelyek hosszú távú egészségkárosodást is okozhatnak.

2019-ben egyébként a hatóság megszüntette a a cég gyümölcs ízesítésű e-cigarettájának gyártását, így fel kellett hagyniuk a kifejezetten fiatalokat célzó reklámtevékenységükkel is. Addigra a Juul készülékeit kilenc fogyasztó rejtélyes haláláért és több száz másik súlyos megbetegedéséért tették felelőssé.

Mint arról beszámoltunk, amerikai kutatók szerint, egyes ízesített e-cigaretták gyulladást okozhatnak az agyban, a vastagbélben és a gyomorban is. Ide tartozik, hogy a Biden-kormányzat – a világon először – törvényben szeretné maximálni a nikotin mennyiségét a cigarettában és más dohánytermékekben, beleértve az e-cigarettákat is. Szakértők szerint az amerikai példa ragadós lehet, az Európai Unió is csökkentheti a nikotintartalmat a cigarettákban a függőség megakadályozása érdekében.


)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: