Új kutatás: az e-cigaretta is káros az egészségre

Egy friss amerikai kutatás szerint, a vizsgált elektromos cigaretták gyulladást okozhatnak az agyban, a vastagbélben és a gyomorban is.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a füstmentes e-cigaretták népszerűsége, ezen belül a hevítéses technológiát használó termékeké. Utóbbiról azt kell tudni, hogy a hevítés a füst nélküli technológiák egyik csoportja, de nem e-cigaretta. A fő különbség, hogy az e-cigaretták (vape eszközök) esetében jellemzően nikotin tartalmú folyadékot, míg a hevítéses technológiánál valódi dohányt hevítenek. A hevítéses technológia nem a „nikotinpótlás” elvére, hanem az égési folyamat kizárására helyezi a hangsúlyt. Az így létrehozott rendszer dohánytöltetet hevít fel 350 Celsius fokra, szemben a hagyományos cigaretta akár 850 Celsius fokos égési hőjével. Az alacsonyabb hevítéssel elvileg csökkenhet az égés során keletkező káros és potenciálisan egészségkárosító anyagok mennyisége.

A gyártók szerint a füstmentes technológiák biztonságosak, és nem jelentenek veszélyt az egészségre. Egyes orvosi tanulmányok szerint azonban e termékek használata során több nikotin, szén-monoxid és egyéb mérgező vegyület jut a légzőszervrendszerbe, mint a hagyományos cigaretták használatakor. Akárhogyan is van, az biztos, hogy a tudományos konszenzus szerint, a füstmentes technológiák hosszú távú hatásai jelenleg nem ismertek - olvasható többek között a New York-i Egyetem orvosi karának közleményében, amelyet az EurekAlert közölt.

Magyar vonatkozású hír, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai a közelmúltban arra hívták fel a figyelmet: a hevítéses, új generációs e-cigaretták is ugyanolyan függőséget okoznak a bennük lévő nikotin miatt, mint a hagyományos cigaretták, illetve megemelik a szívfrekvenciát, a vérnyomást is.

Gyulladást is okoz

A fenti képet árnyalja egy új kutatás, amely szerint az e-cigaretta nemcsak a nikotinfüggőség miatt káros az egészségre, hanem a bennük lévő folyadék miatt is. A Medical News Today által szemlézett tanulmány szerint, a vizsgált termékek - pontosabban a folyadékból hevítéssel keletkező, ki- és belélegzett aeroszolok - gyulladást okozhatnak az agyban, a vastagbélben és a gyomorban is. A kifújt vízpára ugyanis propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített.

A kutatók egérkísérletekben vizsgálták az e-cigarettában lévő aeroszolok hatásait az egerek különböző szerveire, illetve azt is górcső alá vették, hogy az ízesített termékek miként járulnak hozzá az ilyen hatásokhoz. Az Egyesült Államokban jelenleg legnépszerűbb vape termékekre, és azok ízesített változataira – a mentára és a mangóra – koncentráltak. Az USA-ban egyébként több mint 12 millió felnőtt használ e-cigarettát, legtöbben a 18-24 éves korosztályból (2 millióan), és utóbbiak közel 85 százaléka ízesített e-cigarettát szív. A kutatás célzottan a legveszélyeztetettebb korosztály által kedvelt termékeket vizsgálta. 

Az e-cigaretta gyulladást okozhatnak az agyban, a vastagbélben és a gyomorban is. Fotó: Getty Images
Az e-cigaretta gyulladást okozhatnak az agyban, a vastagbélben és a gyomorban is. Fotó: Getty Images

A kutatók azt találták, hogy a nagy dózisban, hosszan adagolt e-cigaretták – naponta háromszor 60 percig, egy-három hónapon keresztül – minden vizsgált egérszervben megemelték a gyulladásos markereket, különösen az agyban. Változásokat fedeztek fel a génexpresszióban a motivációval és a jutalom feldolgozásával összefüggő agyi területen. A szöveti változások összefüggésbe hozhatók a függőségi viselkedéssel, a szorongással és a depresszióval, amelyek további szerhasználatot és függőséget válthatnak ki.

A menta ízesítésű károsabb

A vastagbélminták fokozott gyulladásos génexpressziót mutattak, ami a gyomor-bélrendszeri betegségek fokozott kockázatára utal. Ugyanakkor a szívszövetekben csökkent a gyulladás szintje, ám a kutatók úgy vélik, hogy mindez az immunvédelem „elnyomására” utalhat, ami a szívet fogékonyabbá teszi a fertőzésekre. Érdekesség, hogy a mentás ízesítésnek kitett egerek szíve szignifikánsan érzékenyebb volt a bakteriális tüdőgyulladás egyes hatásaira, mint a mangó ízű aeroszoloknak kitett egereké.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy maguk az ízesítő vegyi anyagok is kóros elváltozásokat okoznak, nemcsak a nikotin. „A dohányzás egészségügyi következményei jól ismertek. Mivel a füstmentes eszközök viszonylag újak, a hatásaikra vonatkozó adatok korlátozottak. Tanulmányunk ugyanakkor megerősíti, hogy amit korábban a dohányzásról káros hatásairól gondoltunk, az ezekre az újabb generációs, nikotinoldatos termékekre is vonatkozik" – mondta Dr. Laura Crotty Alexander, a kutatás vezetője, az UC San Diego School of Medicine orvosprofesszora és a Veterans Affairs San Diego Healthcare System tüdőgyógyászati intenzív osztályának vezetője.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)