10 gyakori rák, amit a túlsúly okoz

Egy brit kutatás szerint a túlsúlyos, elhízott embereknél nagyobb a kockázata a tíz leggyakoribb ráknak.

A túlsúly növeli egyes daganattípusok kockázatát

A BBC a Lancet orvosi szakfolyóiratban korábban megjelent kutatási anyagra hivatkozva azt írja, brit kutatók úgy számolnak, hogy csak a szigetországban, évente 12 ezer esetben a túlsúly miatt alakul ki rákos megbetegedés. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy, ha az elhízás mértéke a jelenleg megfigyelhető mértékben fokozódik, a jövőben évente 3700 további rákos megbetegedéssel számolhatunk.

Durván elhízunk a következő években 2017. november 28-án számoltunk be róla, hogy az európai országokban az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az elhízás mértéke és ez alól csak kevés ország kivétel - mondta akkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője. Ledia Lazeri szerint átfogó intézkedésekre van szükség a probléma leküzdésére, és örömmel tapasztalja, hogy Magyarország sokat tett a gyermekkori elhízás megelőzése érdekében. A WHO adatai szerint a 6-9 év közötti gyermekek közül minden harmadik elhízott vagy túlsúlyos. A 11 éves fiúk 11-33 százaléka elhízott, a lányoknál az arány 9-22 százalék.

A túlsúly megnöveli egyes daganattípusok kockázatát, daganatos megbetegedések túlsúly rák ráktípus testtömegindex BMI prosztatarák
A túlsúly megnöveli egyes daganattípusok kockázatát

Ön tudja? Ellenőrizze itt, mennyi a testtömeg­indexe (BMI)!

Összefüggés a daganatos megbetegedéssel

A 2014-es kutatás ötmillió ember vizsgálati anyagán alapul. A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói hét éven keresztül figyelték a mintaként használt hatalmas embertömegnél a testsúly változásait. Azt találták, hogy minden 13-16 kilónyi extra súly közvetlenül összefüggésbe hozható hatféle daganatos megbetegedéssel. A nők fokozott veszélynek vannak kitéve, ugyanis a méh rákos megbetegedése a leggyakoribb ilyen esetben, ezt követi az epehólyag, a vese, a méhnyak , a pajzsmirigyrák, illetve a leukémia.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Azoknál az embereknél, akiknél magas az úgynevezett testtömeg-index (BMI) , szintén jelentős a máj-, bél- és a petefészekrák kialakulásának rizikója. A menopauzán átesett nőknél pedig a mellrák is. Ez utóbbi csoport esetében nem annyira egyértelmű a kapcsolat a betegség kialakulása és a túlsúly között, illetve olyan további tényezők befolyásolhatják, mint az előbb említett menopauza.

A BMI különböző módon befolyásolhatja a daganatos betegségeket

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ezekben az esetekben további vizsgálatokra lehet szükség, ugyanis a magas BMI csökkenti például a prosztatarák kialakulásának kockázatát. "Nagyon változatos eredményeket kapunk ezen a téren" - magyarázta Dr. Krishnan Bhaskaran, a kutatás vezetője.

"Ez azt jelenti, hogy a BMI több különböző módon befolyásolhatja a daganatos betegségeket." "Bár összetett kapcsolatról beszélhetünk, az biztos, hogy a túlsúly a többség esetében nagyobb rizikót jelent" - tette hozzá Tom Stansfeld a Cancer Research UK munkatársa.

BMI: higgyünk neki vagy sem? A BMI, vagyis a testtömeg-index egy olyan szám, amire sokan sokféleképpen, sokféle indokból hivatkoznak. Emellett ezzel a számmal kapcsolatban sok téves információ is kering , amit az egészségünk (és az önbizalmunk) érdekében jobb, ha nem veszünk készpénznek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: