Nagy bajt okozhat a kezeletlen diabétesz

A kezeletlen cukorbetegeknél jóval gyorsabban fejlődik ki a demencia és az Alzheimer-kór - állapították meg új tanulmányukban a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) kutatói.

AzAlzheimer-kórtünetei másfélszer gyorsabban fejlődhetnek ki a kezeletlen cukorbetegséggel élőknél, mint a normál vércukorral bírók esetében. A diabétesz kordában tartásával tehát akár meg is előzhető a demencia és az Alzheimer-kór kialakulása - állítják a szakemberek.

Ezért fontos a korai felismerés

"Eredményeink alátámasztják a cukorbetegség és más anyagcsere-betegség korai felfedezésének fontosságát" - véli Daniel A. Nation, az USC pszichológusa. Mint mondta, a cukorbetegek gyógyszeres kezelése lelassíthatja, de akár meg is akadályozhatja a mentális hanyatlást.

diabétesz, cukorbetegség, Alzheimer-kór, demencia,
Nagyon fontos a diabétesz korai felismerése és kezelése. Fotó: 123rf

A kutatásba mintegy 1300 embert vontak be, az alanyok 55 évnél idősebbek voltak. A szakértők a tau-patológiát vizsgálták - azt az agyban lassan szétterjedő fehérjegubancok összességét, amelyek egyértelműen az Alzheimer-kór jelei. A kutatás résztvevői közül 54-en kezeletlen diabéteszben szenvedtek, 67-en pedig szintén cukorbetegek voltak, ők viszont kaptak kezelést. Emellett 250-en voltak a cukorbetegség előszobájában, 530 résztvevőnek pedig normális volt a vércukor szintje.

Sokan csak akkor kezdenek el odafigyelni a vércukorszintjükre, amikor diagnosztizálják náluk a diabéteszt. Vannak azonban jelek, amelyeket felismerve megelőzhető a tényleges betegség kialakulása. A részleteket itt olvashatja!

A különféle cukorbetegeknél vizsgálták és összehasonlították az agyi és gerincfolyadék diagnosztikájának eredményeit is, amelyek az amiloid plakkok és a fehérjegubancok tüneteit jelzik. "Lehetséges, hogy a cukorbetegség kezeléséhez alkalmazott gyógyszerek számítanak az agyi leépülés előrehaladásában. Az azonban egylőre nem világos, miként lassítják vagy akadályozzák meg azt. Ez az, amit a jövőben kutatni kell - magyarázta Nation.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)