Betegségek, amelyek rizikóját növeli a 2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegség miatt több tucatnyi egyéb betegség kialakulásának kockázata nő meg, köztük a ráké, a vesebetegségé és neurológiai betegségeké is - állapította meg a Cambridge-i Egyetem kutatóinak új tanulmánya.

A szakértők a középkorúak egészségét vizsgáló eddigi legátfogóbb megfigyeléses tanulmányban - amelybe 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és nem cukorbeteg pácienseket vontak be -, arra jutottak, hogy a cukorbetegség 57 egyéb betegség nagyobb gyakoriságával hozható kapcsolatba. A cukorbetegségben szenvedőknél átlagosan öt évvel korábban alakultak ki ezek az egészségügyi problémák, mint a cukorbetegségben nem szenvedőknél.

2-es típusú cukorbetegség
A 2-es típusú cukorbetegség miatt több tucatnyi egyéb betegség kockázata nő meg. Fotó: Getty Images

116 betegséget vizsgáltak

A kutatásban a brit Biobankból és háziorvosi nyilvántartásokból származó 3 millió ember adatait és 116, a középkorúak körében gyakran előforduló betegséget vizsgáltak. Az eredmények szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél 9 százalékkal nőtt meg a daganatos betegségek kockázata, és 5,2-szer gyakoribb volt a végstádiumú vesebetegség. A májrák rizikója 4,4-szer, a makuladegenerációé pedig 3,2-szer volt nagyobb. A keringési betegségek terén 31 betegség közül 23-ban bizonyult nagyobbnak a kockázat.

A 2-es típusú cukorbetegség mind a 11 egészségügyi kategóriában a rossz egészségi állapot magasabb kockázatával járt együtt: a neurológiai problémák 2,6-szor voltak gyakoribbak, a szemproblémák 2,3-szor, az emésztési problémák pedig 1,9-szer. A mentális betegségek kialakulásának kockázata 1,8-szor volt nagyobb.

Riasztó részletesség

Élelmiszerek, amelyek szabályozzák a vércukorszintünket.

A tanulmány a 30 év feletti emberekre összpontosított. A szakértők megállapítása alapján az 50 éves kor alatt diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegség nagyobb egészségügyi kockázatokkal jár. "A tanulmány riasztó részletességgel számol be arról, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő középkorúaknál milyen gyakori a rossz egészségi állapot. Emellett a kutatás rámutat a cukorbetegségnek a szervezetre gyakorolt kiterjedt és súlyos hosszú távú hatásaira is" - értékelte az eredményeket Elizabeth Robertson, a Diabetes UK kutatási igazgatója. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a 2-es típusú cukorbetegségre hajlamos páciensek kockázatát csökkentsék, azoknak pedig, akiknél már kialakult a betegség, biztosítsák a rendszeres ellátást és támogatást, hogy elkerülhető legyen a súlyos szövődmények kialakulása.

A kutatás egyik vezetője, Luanluan Sun hangsúlyozta továbbá, hogy vizsgálatuk alapján a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzése és késleltetése "alapvető fontosságú" ahhoz, hogy a középkorúak egészségi állapota ne romoljon. A The Guardian online kiadásában ismertetett tanulmányt, amely még szakértői bírálatra vár, a Diabetes UK szakmai konferencián mutatják be.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)