„Mivel a tünetek enyhék voltak, nem vettem komolyan”

A COPD a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó, hosszú lefolyású, fokozatosan súlyosbodó betegsége, amely során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet pedig károsodik – lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A betegség előrehaladása lassítható ugyan, de csak akkor, ha már a kezdeti tüneteket is komolyan vesszük.

A WHO adatai szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a harmadik vezető halálok világszerte, amely több mint 3,2 millió ember haláláért felelős évente. A 70 év alattiak COPD-s halálozásának csaknem 90 százaléka az alacsony és közepes jövedelmű országokban fordul elő. A becslések szerint Magyarországon a COPD-s betegek száma meghaladhatja a félmilliót, de a betegeknek csak mintegy egyharmada kap kezelést a diagnózis hiánya miatt. A népbetegségnek is nevezhető COPD előrehaladása lassítható, tünetei enyhíthetőek, a betegség azonban nem gyógyítható. A legfőbb kiváltó okai közé tartozik a dohányzás, a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség és a légúti fertőzések is.

COPD, krónikus obstruktív tüdőbetegség
Ha sem életmódváltással, sem terápiával nem tesznek ellene, a COPD egyre gyorsabban súlyosbodik majd. Fotó: Getty Images

A halogatás nem jó hozzáállás

Judit (61) először 2019-ben fordult orvoshoz tartós köhögés és nehézlégzés miatt. „A tüdőgyógyász kikérdezett a panaszaimról, meghallgatta a tüdőmet. Ezt követte a légzésfunkcióim vizsgálata, ami megmutatta, hogy mennyi levegőt képes a tüdőm megtartani. De szükség volt egy tüdőröntgen elkészítésére is, hogy kizárható legyen az, hogy asztmás vagyok.” Mivel a vizsgálat idején Judit már 15 éve dohányzott – ami a COPD kialakulásának és a tünetek súlyosbodásának legfőbb oka –, az orvos a dohányzás azonnali abbahagyását javasolta.

„Mivel kezdetben a tünetek enyhék voltak, nem vettem elég komolyan ezt a tanácsot, továbbra is dohányoztam – igaz, megpróbáltam kevesebbszer rágyújtani. Az orvos által előírt terápiát sem követtem, mert úgy gondoltam, hogy az a kis köhögés és kifulladás még belefér. Ez azonban – így utólag – már nem tűnik jó hozzáállásnak, mert a következő légzésfunkciós vizsgálat lényegesen rosszabb értékeket mutatott”.

István (57) több mint 30 éve dohányzik, napi egy doboz az adagja. Egy évvel ezelőtt diagnosztizálták COPD-vel. „Szerencsére enyhék a tüneteim, és nem is zavar a mindennapjaimban ez a betegség, néha el is feledkezem róla. Hetente kétszer sétálok egy nagyot, ez 6 kilométer alkalmanként, és bár még nem sikerült letennem a cigarettát, de a közeljövőben újra nekifutok. A javasolt terápiát majd a leszokás után kezdem el – most már tényleg csak hetek, hónapok kérdése, úgy érzem.”

A betegek nem érzik a változtatás sürgősségét

Judit és István példája nem egyedüli. Sokan, akiket COPD-vel diagnosztizáltak, de enyhék a tüneteik, nem érzik a változtatás sürgősségét, vagy úgy tekintenek a betegségükre, mintha ez is a korral járó, lassú lefolyású egészségromlás lenne, amellyel együtt lehet élni, legfeljebb vissza kell majd venni a mindennapok intenzitásából. De messzemenően nem ez a helyzet. Ha sem életmódváltással, sem terápiával nem tesznek ellene, a COPD egyre gyorsabban súlyosbodik majd, jelentősen rontva ezzel a beteg életkilátásait. Az a szemlélet sem állja meg a helyét, hogy úgysincs mit tenni, mert a betegség folyik a maga ütemében. Éppen ellenkezőleg: ma már modern terápiák és a betegek által is könnyen kezelhető, új generációs inhalálókészülékek állnak az orvosok és betegek rendelkezésére.

Nagyon fontos tehát, hogy ha nehézlégzést vagy tartós köhögést tapasztalunk, mielőbb keressük fel orvosunkat, mert a betegség korai felismerése és kezelése javíthatja az életminőséget, illetve lassíthatja az állapotromlást. Megfelelő kezelés hiányában a tünetek biztosan súlyosbodni fognak. Tovább romlik a légzésfunkció, ami fáradékonyságot okoz, ez pedig befolyásolja a mindennapi tevékenységet, munkavégzést is. Állandósul továbbá a köhögés, ami gyakran fokozott nyáktermeléssel jár együtt.

Olyan természetes, mint a légzés – emlegetjük sokszor, bele sem gondolva, mennyien élnek úgy, hogy számukra minden egyes lélegzetvétel küzdelmes. A COPD még mindig a kevésbé ismert betegségek közé tartozik, 3 érintett elbeszéléséből azonban most kicsit jobban megismerhetjük ezt a súlyos kórt.

Mit lehet tenni a COPD ellen?

Mivel a dohányzás egyértelműen a legfőbb oka a COPD kialakulásának és a tünetek súlyosbodásának, ezért a legtöbb, amit a COPD esélyének csökkentéséért tehetünk, hogy nem gyújtunk rá. Ezzel ráadásul nemcsak magunkat, hanem a környezetünket is óvjuk.

Ha pedig már diagnosztizált COPD-betegről van szó, akkor a legfontosabb, hogy az érintett abbahagyja a dohányzást, és a légzési nehézségek ellenére is tartsa fent aktív életmódját, vagyis állapotától függően törekedjen a rendszeres mozgásra. A modern terápiák mellett a COPD sikeres kezeléséhez elengedhetetlen a páciens együttműködése, azaz a terápiakövetés és a megfelelő életmód kialakítása. Aktív évekkel, évtizedekkel ajándékozhatja meg magát az, aki gyorsan és megfelelően reagál arra a COPD diagnózisára.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: