Tinea: amit rosszul tudunk róla

A tinea meglehetősen gyakori bőrbetegség, melyről sok tévhit kering, például sokan úgy gondolják, hogy a nem megfelelő higiéniás körülmények okozzák, vagy úgy tudják, hogy csak a bőrt érintheti. Mi az, amit valószínűleg ön is rosszul tud a tineáról?

A tineát a nem megfelelő tisztálkodási szokások okozzák, és csak a „piszkos”, ápolatlan embereket érinti.

A tinea okozója egy, a bőrön élősködő és a keratinnal táplálkozó gomba. Ezek a gombák gyakran az egészséges emberek bőrén is megtalálhatóak, ám nem képesek elszaporodni, illetve megtámadni a mélyebben található bőrrétegeket. Természetesen, a megfelelő tisztálkodások nagyon fontosak a különböző bőrbetegségek megelőzésében, de még fontosabb talán, hogy tisztálkodás után alaposan szárítkozzunk meg, töröljük szárazra a hajlatokat, ugyanis a gomba nagyon kedveli a nyirkos, meleg helyeket, ezeken szaporodik a legkönnyebben.

A tinea egy nagyon gyakori bőrbetegség-csoport, melyet gombák okoznak. Nagyon sokféle formában jelentkezhet, és a testünk szinte bármely pontját megtámadhatja. Mit érdemes tudni ezekről a betegségekről , és mit tehetünk ellenük?

A tinea csak a bőrt érintő betegség.

Valójában a tineát okozó gombák nemcsak a bőrt, hanem a körmöket, a hajas fejbőrt is megtámadhatják. Ezeket a betegségeket, bár tulajdonképpen ugyanaz okozza, máshogy nevezzük (pl. körömgombásodásnak, atlétalábnak , tinea versicolornak stb.).

A tineát nagyon könnyű felismerni, jellegzetes tünetei vannak.

Ennek a betegségnek valóban van egy jellegzetes tünete, méghozzá a hámló, pirosas, viszkető, kör alakú bőrfolt, ám ez egyáltalán nem jellemző mindenkire, és előfordulhat, hogy csak némi kipirosodást, esetleg kiütéseket, dudorokat, hámló foltokat észlelünk a bőrön. A hajas fejbőrön a tinea (illetve a hozzá hasonló gombás fertőzések) hajhullást és kopasz foltokat okozhat, míg a körmökön megvastagodást, a köröm sárgássá színeződését és pikkelyesedését. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a gombás fertőzéseknek viszonylag hosszú lappangási ideje van, és a tüneteket nem vesszük észre azonnal a fertőződést követően.

A tinea a közösségi terekben, például öltözőkben kapható el leggyakrabban

A tinea csak a gyerekeket/öregeket érinti.

A különböző gombás megbetegedések bármely korosztályba tartozóknál jelentkezhetnek. Természetesen az igaz, hogy bizonyos körülmények (pl. a legyengült immunrendszer) fogékonyabbá tehetnek bizonyos bőrbetegségekre.

A tinea nem fertőző betegség.

A legtöbb gombás megbetegedés fertőző, és meglepően könnyen terjedhetnek át egyik emberről a másikra. Nagyon gyakran közösségi helyeken kapjuk el a gombát, mint például uszodákban , nyilvános öltözőkben. Szintén növeli a gombás fertőződés rizikóját, ha fertőzött ember törülközőjét, fésűjét, sapkáját vagy egyéb személyes használati tárgyát vesszük kölcsön. Kevesen tudják azt is, hogy a gombás bőrfertőzések akár közvetlen bőrkontaktus útján is terjedhetnek, és ez a mód meglepően gyakori például a birkózók körében. Szintén kevésbé ismert tény, hogy az állatokat is érinthetik a gombás bőrbetegségek, és nemcsak mi kaphatjuk el ezt a gombás fertőzést a kedvenceinktől, de ők is elkaphatják tőlünk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)