Bőrrákszűrés férfiaknál: miért fontos és mire kell felkészülni?

A férfiak jellemzően ritkábban járnak bőrgyógyászhoz, ezáltal bőrrákszűrésre is, mint a nők. Ennek egyik oka az lehet, hogy nincsenek tisztában a kockázatokkal, a rendszeres vizsgálatok előnyeivel, illetve azzal sem, hogy mi történik egy-egy ilyen orvosi ellenőrzés alatt. Most ezeket járjuk körbe.

A bőrrák az egyik leggyakoribb ráktípus, amely bárkinél, bármely életkorban kialakulhat. Bizonyos fajtái nagyobb arányban érintik a férfiakat, mint a nőket. Ide sorolható a melanoma is, amely a leghalálosabb bőrráktípus, korai felismerés esetén azonban jól gyógyítható. Ha rendszeresen részt veszünk bőrrákszűrésen, akkor az esetleges kóros elváltozásokat nagyobb eséllyel fedezik fel még a kezdeti stádiumban, ezáltal időben megkezdhető a kezelés, és csökkenthető a rák elfajulásának kockázata.

De vajon mi történik pontosan egy bőrrákszűrésen, hogyan készüljünk fel a vizsgálatra, milyen gyakran kellene mennünk, illetve mit tehetünk még a bőrrák veszélyének mérséklése érdekében? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ a Healthline gyűjtése alapján.

bőrrák, bőrrákszűrés, melanoma, anyajegyszűrés
A férfiak jellemzően ritkábban járnak bőrgyógyászhoz, pedig fontos lenne.Fotó: Getty Images

Milyen elváltozásokra figyeljünk fel?

Ahhoz, hogy a bőrrákot vagy az arra (is) utaló jeleket mielőbb észrevehessük, célszerű havonta önellenőrzést végezni, amikor a teljes bőrfelületet átnézzük - beleértve a fejbőrt, az ágyékot és a talpakat is -, gyanús elváltozások után kutatva. Feltétlenül említsük meg bőrgyógyászunknak, ha

 • egy korábbi anyajegyünk bármilyen szempontból (szín, méret, alak, kiterjedés) megváltozott,

 • anyajegyünk egyértelmű ok (például elvakarás, sérülés) nélkül vérezni kezd,

 • erőteljesen viszket egy anyajegyünk,

 • nem múló, rózsaszín, pikkelyes, esetleg viszkető foltot fedeztünk fel,

 • nem gyógyuló sebünk, fekélyünk van,

 • csomót vagy dudort érzünk bőrünkön,

 • vagy ha bármilyen szokatlan változást érzékelünk, különösebb ok (például kozmetikumváltás) nélkül.

A szakember biztosan rákérdez majd, hogy mikor észleltük az elváltozást, illetve érzünk-e fájdalmat. Fontos kérdés továbbá, hogy fordult-e már elő nálunk vagy családunkban bőrrák vagy rákmegelőző elváltozás.

Mi történik a bőrgyógyásznál?

A bőrrákszűrés általában 10-15 percet vesz igénybe, sok anyajegy, illetve sok kérdés esetén azonban ennél valamivel hosszabbra is nyúlhat. A vizsgálathoz általában teljesen - vagy legalább fehérneműre - le kell vetkőzni, hogy a bőrfelület egészét át tudja nézni az orvos.

A bőrrák kockázati tényezői:

 • öregedés
 • világos bőrtónus vagy könnyen leégő bőr
 • gyakori leégés
 • szoláriumhasználat
 • sok anyajegy
 • családi előzmények a melanomát vagy más bőrrákot érintően
 • korábbi bőrrák
 • korábbi sugárkezelés (rákterápia részeként)
 • immunhiányos állapot
 • Amennyiben a bőrgyógyász rákmegelőző állapotra utaló, vagy bármilyen más, aggodalomra okot adó elváltozást vesz észre, biopszia elvégzését javasolja. Ez azt jelenti, hogy a gyanús elváltozásból szövetmintát vesznek, hogy kiderüljön, tartalmaz-e rákos sejteket. Fontos azonban, hogy ne pánikoljunk be, ha szóba kerül a biopszia, ugyanis a vizsgálat javasolása még nem jelenti azt, hogy bőrrákkal állunk szemben, csupán szeretne biztosra menni a szakember. A mintavétel egyébként helyi érzéstelenítéssel történik és csak néhány percet vesz igénybe, nem kell tartanunk tőle.

  Jó tudni továbbá, hogy valószínűleg az olyan anyajegyek kapcsán is az eltávolítást tanácsolja majd a szakember, amelyek ugyan nem mutatnak kóros elváltozást, de méretükből vagy elhelyezkedésükből gyakran megsérülnek, kidörzsölődnek. Ilyenkor megelőzés céljából jobbnak látják a bőrgyógyászok, ha ezeket a képleteket leszedetjük.

  Milyen gyakran menjünk bőrgyógyászhoz?

  A szakemberek általában azt javasolják, hogy legalább évente egyszer vegyünk részt bőrrákszűrésen, különösen akkor, ha a rizikócsoportba tartozunk. De ha a fentebb említett, aggasztó elváltozások bármelyikét észleljük magunkon, jobb, ha nem várjuk meg az éves időpontot, hanem mielőbb keressük fel a szakembert.

  Ha volt már dolgunk bazális sejtes karcinómával bazális vagy laphámrákkal, akkor a diagnózist követő első néhány évben 6 havonta javasolt kontrollvizsgálatra menni. Ha pedig melanomát fedeztek fel nálunk, akkor több éven át legalább 3 havonta ajánlott egy teljes testes bőrvizsgálat.

  Az elmúlt tíz évben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága. A legveszélyesebb formája a melanoma, amely akár hónapok alatt is drasztikus növekedésen mehet keresztül. Rendszeres szűréssel viszont megelőzhetjük a komoly problémákat. Mutatjuk a három legfontosabb kérdést az anyajegyszűréssel kapcsolatban - és természetesen a válaszokat is.

  Hogyan csökkenthetjük a bőrrák kockázatát?

  A gyakori önellenőrzésen és a rendszeres szűréseken (illetve kontrollvizsgálatokon) kívül is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bőrrák kialakulását vagy kiújulását. Első körben érdemes korlátozni a napon töltött időt - különösen a 11 és 15 óra közötti időszakban kerüljük a közvetlen napsugárzást -, illetve mindig alkalmazzunk fényvédő szereket, ne csak nyáron. Jobban tesszük továbbá, ha a szoláriumozásról inkább leszokunk.

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +25, +30 °C
  Minimum: +12, +19 °C

  A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)