Bőrrákszűrés férfiaknál: miért fontos és mire kell felkészülni?

A férfiak jellemzően ritkábban járnak bőrgyógyászhoz, ezáltal bőrrákszűrésre is, mint a nők. Ennek egyik oka az lehet, hogy nincsenek tisztában a kockázatokkal, a rendszeres vizsgálatok előnyeivel, illetve azzal sem, hogy mi történik egy-egy ilyen orvosi ellenőrzés alatt. Most ezeket járjuk körbe.

A bőrrák az egyik leggyakoribb ráktípus, amely bárkinél, bármely életkorban kialakulhat. Bizonyos fajtái nagyobb arányban érintik a férfiakat, mint a nőket. Ide sorolható a melanoma is, amely a leghalálosabb bőrráktípus, korai felismerés esetén azonban jól gyógyítható. Ha rendszeresen részt veszünk bőrrákszűrésen, akkor az esetleges kóros elváltozásokat nagyobb eséllyel fedezik fel még a kezdeti stádiumban, ezáltal időben megkezdhető a kezelés, és csökkenthető a rák elfajulásának kockázata.

De vajon mi történik pontosan egy bőrrákszűrésen, hogyan készüljünk fel a vizsgálatra, milyen gyakran kellene mennünk, illetve mit tehetünk még a bőrrák veszélyének mérséklése érdekében? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ a Healthline gyűjtése alapján.

bőrrák, bőrrákszűrés, melanoma, anyajegyszűrés
A férfiak jellemzően ritkábban járnak bőrgyógyászhoz, pedig fontos lenne.Fotó: Getty Images

Milyen elváltozásokra figyeljünk fel?

Ahhoz, hogy a bőrrákot vagy az arra (is) utaló jeleket mielőbb észrevehessük, célszerű havonta önellenőrzést végezni, amikor a teljes bőrfelületet átnézzük – beleértve a fejbőrt, az ágyékot és a talpakat is –, gyanús elváltozások után kutatva. Feltétlenül említsük meg bőrgyógyászunknak, ha

  • új anyajegyet találtunk,
  • egy korábbi anyajegyünk bármilyen szempontból (szín, méret, alak, kiterjedés) megváltozott,
  • anyajegyünk egyértelmű ok (például elvakarás, sérülés) nélkül vérezni kezd,
  • erőteljesen viszket egy anyajegyünk,
  • nem múló, rózsaszín, pikkelyes, esetleg viszkető foltot fedeztünk fel,
  • nem gyógyuló sebünk, fekélyünk van,
  • csomót vagy dudort érzünk bőrünkön,
  • vagy ha bármilyen szokatlan változást érzékelünk, különösebb ok (például kozmetikumváltás) nélkül.

A szakember biztosan rákérdez majd, hogy mikor észleltük az elváltozást, illetve érzünk-e fájdalmat. Fontos kérdés továbbá, hogy fordult-e már elő nálunk vagy családunkban bőrrák vagy rákmegelőző elváltozás.

A bőrrák kockázati tényezői:öregedésvilágos bőrtónus vagy könnyen leégő bőrgyakori leégésszoláriumhasználatsok anyajegycsaládi előzmények a melanomát vagy más bőrrákot érintőenkorábbi bőrrákkorábbi sugárkezelés (rákterápia részeként)immunhiányos állapot

Mi történik a bőrgyógyásznál?

A bőrrákszűrés általában 10-15 percet vesz igénybe, sok anyajegy, illetve sok kérdés esetén azonban ennél valamivel hosszabbra is nyúlhat. A vizsgálathoz általában teljesen – vagy legalább fehérneműre – le kell vetkőzni, hogy a bőrfelület egészét át tudja nézni az orvos.

Amennyiben a bőrgyógyász rákmegelőző állapotra utaló, vagy bármilyen más, aggodalomra okot adó elváltozást vesz észre, biopszia elvégzését javasolja. Ez azt jelenti, hogy a gyanús elváltozásból szövetmintát vesznek, hogy kiderüljön, tartalmaz-e rákos sejteket. Fontos azonban, hogy ne pánikoljunk be, ha szóba kerül a biopszia, ugyanis a vizsgálat javasolása még nem jelenti azt, hogy bőrrákkal állunk szemben, csupán szeretne biztosra menni a szakember. A mintavétel egyébként helyi érzéstelenítéssel történik és csak néhány percet vesz igénybe, nem kell tartanunk tőle.

Jó tudni továbbá, hogy valószínűleg az olyan anyajegyek kapcsán is az eltávolítást tanácsolja majd a szakember, amelyek ugyan nem mutatnak kóros elváltozást, de méretükből vagy elhelyezkedésükből gyakran megsérülnek, kidörzsölődnek. Ilyenkor megelőzés céljából jobbnak látják a bőrgyógyászok, ha ezeket a képleteket leszedetjük.

Milyen gyakran menjünk bőrgyógyászhoz?

A szakemberek általában azt javasolják, hogy legalább évente egyszer vegyünk részt bőrrákszűrésen, különösen akkor, ha a rizikócsoportba tartozunk. De ha a fentebb említett, aggasztó elváltozások bármelyikét észleljük magunkon, jobb, ha nem várjuk meg az éves időpontot, hanem mielőbb keressük fel a szakembert.

Ha volt már dolgunk bazális sejtes karcinómával bazális vagy laphámrákkal, akkor a diagnózist követő első néhány évben 6 havonta javasolt kontrollvizsgálatra menni. Ha pedig melanomát fedeztek fel nálunk, akkor több éven át legalább 3 havonta ajánlott egy teljes testes bőrvizsgálat.

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága. A legveszélyesebb formája a melanoma, amely akár hónapok alatt is drasztikus növekedésen mehet keresztül. Rendszeres szűréssel viszont megelőzhetjük a komoly problémákat. Mutatjuk a három legfontosabb kérdést az anyajegyszűréssel kapcsolatban – és természetesen a válaszokat is.

Hogyan csökkenthetjük a bőrrák kockázatát?

A gyakori önellenőrzésen és a rendszeres szűréseken (illetve kontrollvizsgálatokon) kívül is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bőrrák kialakulását vagy kiújulását. Első körben érdemes korlátozni a napon töltött időt – különösen a 11 és 15 óra közötti időszakban kerüljük a közvetlen napsugárzást –, illetve mindig alkalmazzunk fényvédő szereket, ne csak nyáron. Jobban tesszük továbbá, ha a szoláriumozásról inkább leszokunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra