Súlyos betegségeket jelezhet az állandó szomjúság

A legtöbb ember hajlamos arra, hogy elfeledkezzen az ivásról és ezért a nagyon enyhe mértékű kiszáradás okozhat náluk problémákat. Másokat viszont állandó, megmagyarázhatatlan, erős szomjúság gyötör. Mi lehet ennek az oka?

A szomjúság, a lehető legegyszerűbben fogalmazva, a szervezet jelzése arra, hogy több folyadékra, elsősorban tiszta vízre van szükségünk. A víz minden sejtünk megfelelő működéséhez szükséges, és ha valami miatt nem jut elég folyadék a testünkbe, akkor annak (gyengébb vagy erőteljesebb) jól érzékelhető következményei lehetnek. Bármely olyan helyzet kiválthat szomjúságot, mely felborítja a szervezetünk elektrolit-háztartását, például a fokozott izzadás, a túl sós ételek. De mi a helyzet akkor, ha tudatosan odafigyelünk, hogy elég folyadékot igyunk, mégis állandóan szomjasak vagyunk?

A cukorbetegség egyik jellegzetes tünete az állandó szomjúság, ugyanis a magasvércukorszintfokozott működésre serkenti a veséket (hogy a plusz glükóztól megszabaduljunk), ez pedig gyakoribb vizelési ingerrel, illetve szomjúsággal jár együtt. Ha tehát feltűnően sokat járunk pisilni, mellette állandóan szomjasak vagyunk, nem árt ellenőriztetni a vércukorszintünket. Gyakori kísérőtünet lehet még a fáradékonyság, a hangulatzavarok, az ingerlékenység vagy a testsúly megmagyarázhatatlan változásai.

Hogy juttassunk a szervezetünkbe napi 1,5 liter folyadékot? A víz az oxigén mellett a legfontosabb feltétele az életnek. Az emberi szervezet akár heteket is kibír étel nélkül, víz nélkül azonban csak néhány napot. Az elvesztett vízmennyiséget pótolnunk kell. Kattintson! A vérszegénység egyik kiváltó oka a vérveszteség lehet, például amenstruációsorán, és ennek hatásait igyekszik kompenzálni a szervezet azzal, hogy szomjúságot jelez, így a vér "felhígul". A vérszegénység során tapasztalható egyéb tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a koncentrációs nehézségek vagy éppen a sápadt arcbőr. Érdemes orvosi vizsgálatot kérni az esetleges vérszegénység kiderítéséhez, mert a vérzést okozhatja fekély, de jelezhet ez a probléma pajzsmirigybetegséget is.

A szervezetünk a folyadékháztartás segítségével a vérnyomást is igyekszik szabályozni, ezért, ha például túl alacsony a vérnyomásunk, akkor fokozott szomjúságot jelez, hogy a vér mennyiségének megnövelésével a vérnyomás is emelkedhessen. Azalacsony vérnyomásegyik közvetett kiváltó oka a stressz lehet, ezt olyan tünetek is kísérhetik, mit a szédülés, az állandó rosszkedv, az alvászavarok és persze az extrém mértékű szomjúság. A vízivás itt is csak tüneti kezelés, elsősorban a stressz hatásait kell csökkentenünk.

A nőknél az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok szintjének változásai egyaránt okozhatnak szomjúságot, akárcsak a menstruáció maga. A legtöbb nőnek a menstruációt megelőző héten, vagy napokban, több folyadékra lehet szüksége, a szomjúság erre utal. Szerencsére, ez nem olyan probléma, amely miatt komolyabban aggódni kellene - inkább legyen mindig a kezünk ügyében egy nagy pohár víz!

A xerosztómia nevű betegséget, vagyis a száj nyálkahártyájának túlzott kiszáradását sokan összekeverhetik a szomjúsággal, pedig az előbbinél elsősorban a nyáltermelődés zavaráról van szó, nem pedig a szervezet folyadékháztartásának problémájáról. A száraz száj jelenségének hátterében számos dolog állhat, például gyógyszerek vagy éppen az, ha nyitott szájjal alszunk. Az ivással ugyan ideiglenesen visszaállíthatjuk a nyálkahártya nedvességét, de ez csak átmeneti megoldás, ezért mindenképpen érdemes megemlíteni az orvosunknak, ha szájszárazsággal küzdünk.

Nem árt azt sem megvizsgálni, hogy milyen ételeket ettünk az utóbbi időben. Bizonyos fogásokról egyértelműen tudhatjuk, hogy szomjúságot okoznak, ilyenek például a sós chipsek, ropik. Azonban bizonyos zöldségek és gyümölcsök vízhajtó hatásúak, így fokozott vizeletürítésre serkentik a szervezetet, ami pedig szomjúsággal jár. Ezek közé az ételek közé tartozik például a spárga, a zeller, a cékla vagy a petrezselyem.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)