Nem tud lefogyni? Ez lehet az oka

A túlsúly elsősorban életmódhibáink miatt alakul ki: túl sok energia-, szénhidrát- és zsírbevitel, túl kevés testmozgás. De van olyan eset, amikor hormonális probléma áll a túlsúly hátterében, a bevált fogyókúrás módszerek pedig már nem hoznak eredményt.

A PCOS, illetve az IR gyakran összefüggésben áll a cukoranyagcsere zavarával, ezért javasolt kivizsgáltatni az okokat. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája beszélt a témáról.

A lakosság több mint fele túlsúlyproblémákkal küzd - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kutatásából, amelyben a 15 év feletti magyarok egészségi állapotát vizsgálták, figyelembe véve a BMI - testtömeg indexüket. A megkérdezettek 55 százaléka elhízott és súlyosan elhízott. Ez azt jelenti, hogy elhízásnál (BMI 30 kg/m2 feletti) a túlzott zsírraktározás már olyan mértékű, hogy károsodik az egészség, illetve számos egészségi problémához, betegséghez vezet.

Az elhízás globális járványként terjed
Egyre több az elhízott ember a fejlett világban. Fotó: Getty Images

Jelenleg 2,6 milliárd ember túlsúlyos a világon, és azelhízásglobális járványként terjed: 2012-ben a népesség 11 százalékát, 2016-ban már 13 százalékát érintette - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kiadványában.

Egyre többször okoz rákot az elhízás - részletek!

Az inzulin az oka

A hírrel kapcsolatban dr. Koppány Viktória elmondta: az inzulin az egyetlen olyan hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi, és hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Ez az oka annak, hogy a túl sok inzulin hatására egyre több és több zsírréteg halmozódik fel (ennek ellenkezője is igaz: inzulin hiányában testsúlycsökkenés tapasztalható, pl. az 1-es típusú cukorbetegek esetében).

Inzulinrezisztencia (IR) esetén a sejtek rezisztenssé, azaz ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, amitől a szervezet úgy érzékeli, hogy több ilyen hormonra van szüksége, így a hasnyálmirigy a kelleténél többet bocsát ki.

IR esetén is lehetséges a fogyás

"Inzulinrezisztencia esetén is lehet fogyni, ehhez azonban komoly erőfeszítéseket kell tenni" - teszi hozzá dr. Koppány Viktória. Elengedhetetlen az inzulin normál tartományba való visszaszorítása, amelyet elsősorban életmód-terápiával (személyre szabott diétával és megfelelő mozgással) érik el, illetve szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

Ilyen esetben a szakorvossal együttműködik egy dietetikus és egy mozgásterapeuta is a személyre szabott életmódprogram megvalósításában. Hangsúlyoznunk kell, hogy a beteg hozzáállása még fontosabb, ugyanis ha nem tartja be az előírt diétát, nem figyel a testmozgásra, akkor nem érhető el javulás, sőt inkább romolhat az állapot. Amennyiben mégsem vezetnek eredményre a fenti javaslatok (illetve ha túl nagy mértékű a zavar), a gyógyszeres kezelés lesz indokolt, amellyel normalizálható az inzulinszint.

Azért nagyon fontos megfelelően, szakemberek (endokrinológus, diabetológus, dietetikus, mozgásterapeuta stb.) bevonásával kezelni a túlsúlyt, valamint az elhízást, mert ezáltal elkerülhető az olyan szövődmény, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, ráadásul a beteg közérzete és önbizalma is jelentősen javul.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)