Komoly bajt is jelezhet a zsibbadás

A zsibbadás nagyon gyakori jelenség, és a legtöbbször gyorsan elmúló érzés, mely nem jelez súlyosabb problémát. Időnként azonban komolyabb betegség is állhat a zsibbadás hátterében.

A zsibbadás jellegzetes, bizsergő, csipkedő vagy csiklandozó érzés, esetleg az érintett terület teljes érzéketlenségével jár együtt. A testünk bármely területén előfordulhat, de a leggyakoribb a kezekben, a karokban, a lábfejben, illetve a lábakban. Nagyon sok dolog okozhatja, és rendkívül gyakori jelenség, melyet mindenki megtapasztal élete során legalább egyszer.

A zsibbadás elsősorban azért alakul ki, mert valami miatt az idegvégződések nem képesek érzékelni. Ennek oka lehet például az, ha túl sokáig egy pozícióban ülünk, állunk vagy fekszünk, ilyenkor az idegek vérellátása is sérül, ideiglenesen meg is szűnhet, az idegek pedig nem képesek az agyba küldeni az információkat. A zsibbadás oka lehet például vírusfertőzés, pánikroham, gyógyszerek, rovarcsípés, sőt még az orgazmus is.

Kéztőalagút-szindróma Titkárnők, pultosok, masszőrök figyelem! Sokszor zsibbad, fáj a keze, elerőtlenedtek az ujjai? Könnyen lehet, hogy Önt is elérte a kezüket egyoldalúan terhelő munkát végzők jellegzetes gondja, a kéztőalagút-szindróma. A zsibbadás a legtöbb esetben (főleg, ha rövid időn belül elmúlik) nem jelez komolyabb problémát. A krónikus zsibbadás azonban a vérkeringés, illetve az idegrendszer zavaraira utalhat, és mindenképpen szakorvosi kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy a kiváltó okot megtalálják és megszüntethessék.

Zsibbadást a sokáig tartó, egyoldalú terhelés is kiválthat

Zsibbadást a sokáig tartó, egyoldalú terhelés is kiválthat A krónikus zsibbadást kiváltó betegségek között találhatjuk többek között a vitaminhiányt, a gerincsérvet, a diabéteszt, a daganatos betegségeket, a szklerózis multiplexet vagy az agyvérzést.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a zsibbadás nyak, hát vagy fejsérülést követően jelentkezik, ha a zsibbadás előtt elveszítettük az eszméletünket, ha a zsibbadás mellett egyéb tünetek is jelentkeznek, például a zavarodottság, a beszédzavarok, a látászavarok, a gyengeség vagy a komoly fájdalom.

A zsibbadás a legtöbb esetben saját magától is elmúlik, különösen akkor, ha nem engedjük, hogy a vérkeringés lelassuljon vagy akadályoztatva legyen. Váltsunk többször testhelyzetet, ne üljünk sokáig egy helyben, nyújtózkodjunk gyakran. Ha azonban már elzsibbadt a karunk vagy a lábunk, óvatos masszírozással, dörzsöléssel vagy mozgatással gyorsan megindíthatjuk a vérkeringést. A krónikus zsibbadás kezelése ezzel szemben az alapbetegség kezelésével történik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: