Komoly betegséget is jelezhet a fémes szájíz

Az esetek többségében nem kell aggódnunk amiatt, ha fémes ízt érzünk a szánkban. Mégsem szabad félvállról venni a problémát, ugyanis előfordulhat, hogy komolyabb betegségre hívja fel a figyelmet.

Olyan ízt érzünk a szánkban, mintha pénzérméket szopogattunk volna? A furcsa jelenség orvosi neve dysgeusia, amely az ízérzékelés megváltozását jelenti; hatására a fémes ízen kívül sósnak, savanyúnak vagy akár avasnak is érezhetjük a szánkat. De mi magyarázhatja az ízérzékelés megváltozását, egyszersmind a fémes íz megjelenését? A Prevention – szakértők megkérdezésével – a leggyakoribb mögöttes okokat gyűjtötte össze.

Gyógyszerek és vitaminok

Egyebek mellett az antibiotikumok, a lítiumtartalmú gyógyszerek (amiket általában pszichiátriai rendellenességek kezelésére használnak) és bizonyos szívgyógyszerek is gyakran idéznek elő fémes szájízt. Dr. Summer Allen, a Mayo Klinika családorvosa azt mondta, ezek a készítmények különféleképpen zavarhatják meg az ízérzékelést. Vannak, amelyek szájszárazságot okoznak, ami aztán a nyáltermelés csökkenésével változtatja meg az ízlelést, más gyógyszerek pedig olyan fémeket tartalmazhatnak, amelyek a nyállal ürülnek ki. Megint mások megzavarhatják az ízlelőbimbók által az agynak küldött jeleket, ami miatt fémes ízt érzékelünk.

Dr. Donald Ford, a Cleveland Klinika családorvosa továbbá arra figyelmeztetett, hogy a multivitaminokban nagy mennyiségű fém lehet, így az ízérzékelést jelző ioncsatornák megzavarásával ízzavarokat okozhatnak. Emellett a nagy mennyiségű rezet, cinket, krómot, kalciumot vagy vasat tartalmazó megfázás elleni gyógyszerek és terhesvitaminok szedése is összefüggésbe hozható a fémes szájízzel.

fémes szájíz, ízérzékelés
A terhesség az egyik ok, amiért fémes ízt érezhetünk a szánkban. Fotó: Getty Images

Rossz szájhigiénia

Annak, hogy nem ápoljuk megfelelően a fogainkat, nemcsak kellemetlen lehelet és fogszuvasodás lehet a következménye. Idővel ínygyulladás is kialakulhat, ami olyan fertőzések kockázatát növeli, mint például a gyökérhártyagyulladás. „A fertőzés jelenléte miatt csökkenhet a nyelv vérellátása, az ízlelőbimbók működése leromolhat, vagy csökkenhet a nyáltermelés, ami szintén hatással van az ízlelőbimbókra, és az ízlelés károsodását eredményezi” – magyarázta dr. Allen. Mivel a rossz szájhigiénia fertőzéshez vagy parodontális betegséghez vezethet, fontos a rendszeres fogmosás és fogselyemhasználat, illetve egy-másfél évente egy fogorvosi kontrollt is be kell iktatni – hangsúlyozta dr. Gary Silverstrom fogorvos.

Arcüreggyulladás

Amellett, hogy orrdugulással, torokfájással és fejfájással jár, az arcüreggyulladás hatására fémes ízt is érezhetünk a szánkban. „A nyálcsatornák duzzanata és elzáródása akadályozhatja a nyál áramlását, a nyáltermelés csökkenése miatt pedig sérül az ízlelőbimbók működése” – mutatott rá dr. Ford, Hozzátette, az arcüreggyulladás tünetei enyhítő bizonyos gyógyszerek (például a torokfájás kezelésére használt készítmények) szintén felelősek lehetnek a fémes szájízért.

Fejsérülés

Dr. Ford szerint fejsérülés esetén az íz- és szaglásérzékelésünket irányító idegek is sérülhetnek, aminek következtében fémes szájíz jelentkezhet. Ezenfelül megemlítette, hogy az olyan neurológiai betegségek, mint a szklerózis multiplex és a Bell-féle arcidegbénulás szintén hatással lehetnek az ízérzékelésre, mivel megzavarják a központi idegrendszer egészséges működését.

Dohányzás

A dohányzás – egyéb káros hatásai mellett – az ízérzékelést is torzítja. A cigarettában lévő vegyi anyagok belégzése megzavarja az ízlelőbimbók regenerálódási képességét, ami fémes szájízt okozhat – vagy teljes egészében eltompíthatja az ízérzékelést. Egy, a Chemosensory Perception című szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány szerint a dohányosok nehezebben ismernek fel bizonyos ízeket, különösen a keserű ízeket.

Reflux

A refluxnál tapasztalható égő érzést a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav magyarázza. Sőt, néha a szánkba is kerülhet belőle. „Azzal, hogy a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombéltartalom visszaáramlik a torokba vagy a szájpadlás hátsó részébe, károsodhatnak az ízlelőbimbók, ami fémes ízt eredményezhet” – ismertette a folyamatot dr. Allen.

Terhesség

A terhesség alatt fellépő hormonális változások hatására számtalan dolog átalakul a női szervezetben, ezek egyike az ízérzékelés megváltozása. Különösen az első trimeszterben számol be sok kismama arról, hogy fémes ízt érez a szájában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)