Jelek, hogy hormonok okozzák az elhízást

Végre itt a jó idő, így egyre kevesebb ruha fedi a testünket. Ez sajnos egyben azzal is jár, hogy a felesleges zsírpárnák is jobban közszemlére kerülnek - éppen ezért ilyenkor sokan tűzik ki célul, hogy a nyáron már normál súllyal, karcsún fognak a vízparton napozni. Előfordulhat azonban, hogy hiába a kitartó diéta és mozgás, mégsem mutat annyit a mérleg nyelve, amennyit szeretnének.

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa szerint ilyen esetekben hormonális elhízásról is szó lehet, amelyet valamilyen endokrinzavar okoz.

Mikor beszélünk túlsúlyról?

Arra, hogy ki számít túlsúlyosnak, orvosi értelemben a BMI adja a legpontosabb információt. Ehhez szükség van az illető magasságára és testsúlyára - ezek alapján számolható ki a BMI adott képlet segítségével.

BMI = testsúly (kg) / magasság2 (m)

Amennyiben a kapott eredmény meghaladja a 25-öt, úgy túlsúlyról beszélünk. Érdemes azonban tudni, hogy a BMI csakis 18 éven felülieknél mérhető, valamint - mivel nem veszi figyelembe, hogy a testtömeg hány százaléka zsír és hány izom - testépítőknél például nem lehet reális eredményt kapni.

Az orvosok régóta hangsúlyozzák, hogy a hasi típusúelhízása legveszélyesebb, a miértekről viszont ritkán esik szó. Korábbi cikkünkből a zsigeri zsírokról tudhat meg fontos információkat.

Természetesen nem csupán a BMI segítségével lehet képet kapni állapotunkról, hanem egyszerű centi használatával is, amellyel a derék körfogatát mérjük.

"Nőknél 80 cm felett mérsékelt, 88 cm felett jelentős elhízásról beszélünk" - mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa, aki hozzátette, hogy ennek nagy veszélye, hogy jelentősen megnő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata, valamint a cukorbetegség esélye is.

Hiába a kitartó, mégse mutat annyit a mérleg nyelve, amennyit szeretnénk
Hiába a kitartó, mégse mutat annyit a mérleg nyelve, amennyit szeretnénk

Hormonális zavarok is okozhatnak elhízást

Pajzsmirigy-alulműködés: ekkor apajzsmirigyhormonjai (T4, T3) túl kevés mennyiségben vannak jelen, és ez komoly változásokat eredményez az anyagcserében. Pajzsmirigy-alulműködés esetén ugyanis azanyagcserelelassul, ami kedvez a zsírpárnák lerakódásának. A betegség laborvizsgálattal könnyen diagnosztizálható, és szerencsére a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel kordában tartható.

PCOS/IR: a policisztás ovárium szindróma mind hormonális, mind nőgyógyászati panaszokat okozhat. Ekkor az LH/FSH hormonok aránya felborul, a tesztoszteron szintje megemelkedik, aminek következtében nem történik normálpeteérésés tüszőrepedés. Helyette viszont kisebb-nagyobb ciszták keletkeznek a petefészkekben. A probléma teherbe esési nehézségekben és túlsúlyban is megmutatkozhat, ezért elhízás esetén érdemes erre is gondolni. Laborvizsgálattal és ultrahanggal lehet megbizonyosodni róla. Kezelése gyógyszeres terápiát, speciális diétát és rendszeres testmozgást foglal magában.

Magas kortizolszint: a kortizol többek között a szénhidrát-anyagcseréért felel, mivel stresszes szituációkban több energiára van szükség. Ilyenkor a kortizol extra oxigénnel látja el a szervezetet, és ehhez a zsír- és glükózraktárakból energiát szabadít fel. Sajnos hozzájárul a zsírok felhalmozódásához, valamint megnöveli a vércukorszintet - ez fokozza az étvágyat, így még inkább elősegíti a túlsúly kialakulását. A tartósan magas kortizolszint hátterében Cushing-szindróma is állhat, és amennyiben ezt agyalapi mirigy daganata okozza, úgy Cushing-kórról beszélünk. Gyógyszeres kezeléssel, daganat esetén műtéttel orvosolható.

Ösztrogéndominancia: amennyiben az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya az előbbi irányába dől, úgy ösztrogéndominanciáról beszélünk. Az ösztrogén faladata többek között a másodlagos nemi jellegek kialakítása, a menstruációs ciklus szabályozása, viszont sajnos a zsírraktárak növeléséért is felelős. Éppen ezért túl magas szintje könnyen almatípusú elhízáshoz vezethet. Kezelésében nagy szerepet játszik a progeszteronpótlás, de diétával és az ösztrogénhatású vegyszerek elhagyásával is sokat lehet tenni az állapot normalizálása érdekében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció