Gyomor- és nyombélfekély: ez a különbség

A gyomor és a nyombél fekélyes megbetegedése is hasonló panaszokkal jár, és kezelésük is nagyjából ugyanolyan módon történik. Néhány tünet segíthet megkülönböztetni a két betegséget.

A gyomor, illetve a nyombélfekély is az ulcusbetegség egy típusa, vagyis a nyálkahártya folytonossága egy legalább 5 mm-es kiterjedésű szakaszon megszakad. Akár mindkét eset előfordulhat egyszerre is: ez esetben gasztroduodenális fekélyről beszélünk. A két betegség kialakulásának okai, tünetei és kezelése szerint is hasonló - néhány különbséget azonban megfigyelhetünk.

A gyomor- és nyombélfekély tünetei és kezelése A nyombélfekély az iparosodott társadalmakban a felnőtt lakosság 10 százalékában fordul elő. A betegség gyakorisága az utóbbi 25 évben nem változott, viszont súlyossága és a komplikációk száma csökkent. A betegség tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről mindent megtudhat az alábbi cikkünkben!

A gyomorfal bizonyos sejtjei az emésztéshez savat termelnek, a gyomor és a nyombél egészséges esetben azonban kellő védelemmel rendelkezik ez ellen. Egyes baktériumok vagy anyagok viszont megtámadhatják a nyálkahártyát, amely így nem tud kellően védekezni a külső és belső károsító tényezőkkel szemben, ésfekélyalakul ki. Az esetek kétharmadában a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza, de bizonyos gyógyszerek (például egyes fájdalomcsillapítók, mellékvesekéreg-szteroidok) szedése is csökkentheti a nyálkahártyát védő fehérjék termelődését. Az állandó stressz, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás is növeli a gyomor- és nyombélfekély kockázatát. A két betegség igen hasonló, bizonyos tünetei alapján azonban megkülönböztethető.

A gyomorfekély és a nyombélfekély tünetei

A fekély helyéről a tünetek is árulkodhatnak,fájdalomugyanis akkor jelentkezhet, ha az emésztőrendszeren végighaladó étel a sérült részig jut. Sok esetben azonban a fájdalom nem lokális, hanem kisugárzik, így ez alapján nem lehet pontosan meghatározni a fekély helyét. A Mayo Clinic szerint a gyomor, illetve nyombélfekélyes emberek közel háromnegyedénél semmilyen specifikus tünet nem árulkodik a betegségről - ha mégis, legtöbbször az alábbiak jelentkeznek.

Mindkét betegség visszatérő, égő gyomortáji fájdalommal jár
Mindkét betegség visszatérő, égő gyomortáji fájdalommal jár

Általában mindkét betegségre jellemző az égő gyomortáji fájdalom, amely főként éhgyomorra erősödik fel, az étkezést követően azonban enyhül (főként a nyombélfekély esetén). A betegek leggyakrabban rendszeres, savas böfögésről és refluxhoz hasonló panaszokról számolnak be. Sokaknál alvásproblémák is jelentkezhetnek, mert a gyomorégés a hajnali órákban felébresztheti a beteget. Súlyosabb esetben az érintett rész perforálódhat, ami állandó fájdalommal, hányingerrel és hányással jár, illetve a székletbe is vér keveredhet.

Akadnak azonban különbségek is a tünetek között. A két betegség közül a nyombélfekély jóval gyakoribb, körülbelül 5-6-szor annyi ember szenved tőle, mint gyomorfekélytől. Ennek egyik oka, hogy rendszerint már fiatalabb korban kialakul: jellemzően 35-45 év közöttiek szenvednek tőle, míg a gyomorfekély inkább az 50-60-as korosztályt érinti. Gyomorfekély esetén a fájdalom fél-egy órával az étkezést követően jelentkezik, míg nyombélfekély esetén 2-3 óra is eltelhet az étkezést követően a panaszokig. A fájdalom mindkét esetben a gyomorszáj környékén jelentkezik, nyombélfekély esetében viszont a jobb bordaív alsó felére is kisugározhat. Furcsamód a testsúlyra is ellentétes hatással van a két betegség: a nyombélfekélyes betegeknél gyakoribb a hízás, míg a gyomorfekéllyel küzdőknél inkább a fogyás jellemző.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)