Az állandóan szomjúság okai

Az állandó szomjúságérzet oka természetesen igen sok esetben egyszerűen, hogy nem fogyasztottunk elég folyadékot. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a dolog valamilyen egészségügyi probléma tüneteként jelentkezik.

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is megnöveli a dehidratáltság kockázatát, különösen, ha a betegséget még nem diagnosztizálták. Ha a vércukorszintünk túl magas, akkor a vesék több vizeletet termelnek, hogy kiürítsék a felesleges glukózt, a folyadékvesztés hatására pedig szomjasak leszünk.

A dehidratáltság tüneteiről részletesen itt olvashat!

A xerosztómiát, vagyis a szájszárazságot gyakran keverik össze a konstans szomjúságérzettel. Az állapotot a szájnyálkahártya krónikus szárazsága okozza, aminek hátterében az áll, hogy valami miatt a szervezet kevesebb nyálat termel, vagy megváltozik a nyál összetétele. A háttérben állhat a túl sok dohányzás, marihuánafogyasztás, stressz, szorongás vagy öregedés is. Bizonyos autoimmun betegségek, mint a lupusz , a reuomatoid arthritisz vagy a Sjörgren-szindróma is okozhatja.

A menzesz alatt is érezhetünk fokozott szomjúságot
Amenzeszalatt is érezhetünk fokozott szomjúságot

A menzesz alatt is érezhetünk fokozott szomjúságot, ami teljesen normális. Ilyenkor az ösztrogén, illetve a progeszteron szintjének változásai is állhatnak a dolog hátterében, amihez hozzáadódik az ilyenkor szokásos vérveszteség, ami fokozhatja a szomjúságérzetet. Ha pajzsmirigyünk nem működik megfelelően - ami különösen nők esetében gyakori -, akkor lehet ez is az oka annak, hogy a szánk gyakran száraz és sokat vagyunk szomjasak. Ilyenkor általában alulműködés okozza ezt, mellette olyan tünetekkel, mint a rendszertelen menzesz, a szorongás vagy a hőhullámok.

Terhesség, stressz, vérszegénység

Sokak számára meglepő talán, de krónikus stressz hatására is lehetünk sokat szomjasak, mert a szorongás befolyásolhatja a mellékvese működését. Ilyenkor bágyadtság, depresszió is jelentkezhet. Táplálkozásunkban is kereshetjük az okot: ha például túlzásba visszük valamilyen vízhajtó hatású étel fogyasztását, amilyen a spárga, a zeller, a cékla, a citrom, a dinnye, a gyömbér vagy a petrezselyem. Aki kifejezetten szénhidrátszegény módon étkezik, például a ketogén diétát követi, az is lehet gyakran szomjas. A szénhidrátok ugyanis több vizet kötnek meg, mint a fehérjék és a zsírok, ha tehát kevesebbet viszünk be ezekből, akkor többet vizelünk, ami növeli a szomjúságérzetet.

A terhesség első harmadában sok nő tapasztal szokatlan szomjúságot, mivel megnő a szervezetükben a vér mennyisége, ami miatt a veséik is több folyadékot választanak ki. Ettől kell olyan gyakran vizelniük, és ettől érzik magukat gyakrabban szomjasnak. Nagy mennyiségű vérveszteség is okozhat extrém szomjúságot, ami a test természetes reakciója a nagy mennyiségű folyadékvesztésre. Erre különösen azok ügyeljenek, akiknél vérszegénységet diagnosztizáltak.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)