A vaspótlás fontos lépései

Mire a vashiányt diagnosztizálják, gyakran hosszú idő eltelik, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. A vaspótlás lépcsőfokairól dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője beszélt.

Szinte nincs is olyan ember, aki időről időre ne tapasztalná meg, hogy reggelente nehezére esik felkelni, "húzza az ágy", vagy hogy délutánonként legszívesebben beiktatna egy pluszalvást, mert majd "leragad a szeme". Az is lehet, hogy az illető vissza-visszatérő fejfájásoktól szenved, esetleg koncentráció zavar miatt nem képes munkáját 100 százalékban ellátni. Ezek a panaszok majdnem mindenkinél jelentkeznek, ám rendszerint el is múlnak viszonylag rövid időn belül. Amennyiben mégsem, úgy érdemes vashiányra gyanakodni, mivel gyakran ez áll a kellemetlen panaszok hátterében.

Nulladik lépcsőfok: a mögöttes okok felkutatása

Még mielőtt a vaspótlás bármely formájába belekezdene, fontos a vashiány okának és fokának megállapítása. Vannak olyan természetes állapotok, amikor a szervezetnek eleve több vasra van szüksége: ilyen a várandósság, a versenysport, az erős fizikai megterhelés, a serdülőkor. Ilyenkor többnyire elegendő az étrenden változtatni. Sajnos az is lehet, hogy valamilyen betegség, kóros folyamat áll a kiürült vasraktárak hátterében. Ilyen például a vérzékenység, a felszívódási zavarokkal járó bélbetegségek, a daganatos betegségek, a gyógyszerek mellékhatása, az erős menstruáció, az intenzív sportolás, a nem megfelelő táplálkozás.

Ezek a vaspótlás lépcsőfokai
Legelső lépésként vasban gazdag étrendet kell kialakítani.

Első lépcsőfok: megfelelő étrend kialakítása

Amennyiben vérvétel útján diagnosztizálják a vashiányt, úgy a mértéke dönti el, hogy milyen kezelést is kell alkalmazni. Legenyhébb esetben (amikor még nincs vérszegénység, csak vashiány) első lépcsőfok gyanánt vasban gazdag étrendet szükséges kialakítani. A legjobb vasforrás az állati eredetűfehérje(hús), mivel abban a vas hem-kötésben található, ami előnyt jelent a felszívódásban. Természetesen a növényekben is sok használható vas van, hiszen a zöld főzelékek, saláták, továbbá a bab, borsó, lencse és zab mind remek vasforrás. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a C-vitamin és a folsav támogatják, míg a magnézium és a magas rosttartalmú ételek, továbbá a kávé, a tea pedig csökkenti a vas felszívódását. Amennyiben valaki vegetáriánus, célszerű dietetikus segítségét kérnie az étrend összeállításához, hogy semmiből se szenvedjen hiányt!

Második lépcsőfok: étrend-kiegészítők

A vaspótlás második fokán az étrend-kiegészítők alkalmazása áll. Ezeket be lehet szerezni vény nélkül a gyógyszertárakban, drogériákban, bioboltokban stb. Jellemzően nem tartalmaznak olyan nagy mennyiségű vasat, mint a receptre kapható készítmények. Felnőtteknek büntetlenül lehet szedni, de gyerekeknek nem, mert a túltelítődés lehetősége áll fenn. Fontos, hogy lehetőleg C-vitaminnal és folsavval együtt használja (vagy válasszon olyan terméket, melyben mindegyik megtalálható), valamint ha mellette magnéziumot, kalciumot, esetleg gyógyszert is szed, a kettő bevétele között minimum 2 órát hagyjon!

Harmadik lépcsőfok: vényre kapható gyógyszerek

Ha a vashiány nagyobb mértékű, akkor receptre kapható készítményre is szükség lehet. Ehhez fontos, hogy a kezelőorvos ismerje laboreredményeit és egyéb betegségeit, hiszen a dózist és a kezelés időtartamát csakis ezek tudatában lehet meghatározni. Általában pár hét, esetleg 1-2 hónap után már normalizálódik a vérkép. A kiürült vasraktárak feltöltődéséhez még tovább kellhet szedni a vaskészítményt - akár 4-6 hónapig is. Természetesen a kezelés után is szükséges a vasban gazdag táplálkozás követése - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Negyedik lépcsőfok: vaspótlás intravénásan

Amennyiben súlyos a vashiány és a vas felszívódása különböző betegségek miatt akadályozott, vagy például közeli a szülési terminus, netán halaszthatatlan műtétre van szükség, akkor indokolt a lehet az intravénás vaspótlás, melyet kizárólag orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni. Ennél kiemelt figyelmet igényel a helyes dózis megállapítása, hogy el lehessen kerülni a túltelítődést, amely igen komoly tünetekkel járhat. Éppen ezért a vénás vaspótlásnak szigorú indikációi vannak, és az injekció bedásának körülményeit is szigorúan szabályozzák.

Forrás: Trombózisközpont

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső